duminică, septembrie 8, 2024

Între rizibil și penibil. Povestea unei statui aurite reprezentându-l pe Erdogan

O statuie aurită de 4 metri a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, ridicată ca parte a unei instalații de artă în oraşul german Wiesbaden (vest), a fost înlăturată deoarece nu a fost bine primită de către localnici, relatează miercuri dpa.

5Autoritățile orașului au decis să înlăture instalația, parte a Bienalei Wiesbaden pentru artă contemporană, pentru că siguranța sa „nu mai putea fi garantată”, au declarat autoritățile locale pe twitter, marţi noapte.

22Marţi seară, susținători şi adversari ai lui Erdogan s-au adunat în piaţa centrală unde a fost ridicată statuia şi s-au angajat în altercații verbale. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că a existat o „atmosferă agresivă”, dar fără violenţă.

Cu toate acestea, ziarul Wiesbadener Kurier îl citează pe un oficial al oraşului, Oliver Franz, care a declarat că au avut loc şi altercaţii fizice şi „au fost văzute obiecte ascuţite”.

Incidentul intervine cu o lună înainte de vizita de stat a lui Erdogan la Berlin, faţă de care mulţi germani se opun datorită stilului său din ce în ce mai autoritar de guvernare. În Germania trăieşte o mare comunitate turcă, aminteşte dpa.

1Poliţia a publicat un videoclip pe Twitter cu statuia – care fusese mâzgălită cu graffiti în timpul scurtei sale perioade de expunere – înlăturată de un camion de pompieri în primele ore ale zilei de miercuri. Ridicarea ei, luni, în centrul oraşului a creat confuzie în rândul multor locuitori.

„Am primit apeluri de la mai mulţi cetăţeni confuzi – nu este clar pentru oameni că face parte din Bienală”, a declarat anterior o purtătoare de cuvânt pentru agenţia dpa, adăugând că instalaţia a fost ridicată fără a fi anunţaţi oficialii oraşului.

2Ridicarea unei statui fusese aprobată înainte de festivalul de artă, dar oficialilor nu li s-a spus că era vorba despre o statuie care îl reprezenta pe Erdogan.

Uwe Eric Laufenberg, director artistic al teatrului de stat din Wiesbaden, a apărat instalaţia ca un exemplu de liberă exprimare. „Am ridicat statuia pentru a discuta despre Erdogan”, a declarat el. „Arta este acolo pentru a reflecta realitatea”, a spus el. Deşi este posibil să nu fie uşor de înţeles, „într-o democraţie trebuie tolerate toate opiniile”, a adăugat el.

3Potrivit oficialităţilor, autorităţile locale s-au abţinut iniţial să intervină în ceea ce priveşte statuia, atât timp cât legea şi ordinea nu au fost afectate. Autorităţile au insistat de asemenea că au respectat dreptul constituţional la libertatea artistică.

Tema Bienalei din acest an, care a început joi şi se încheie duminică, este „Bad News” (Veşti proaste) https://www.wiesbadener-kurier.de/lokales/wiesbaden/nachrichten-wiesbaden/erdogan-statue-in-innenstadt-von-wiesbaden-enthullt_19030593

erdo2 (4)

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.