duminică, aprilie 28, 2024

NE PREGĂTIM CU 1500 DE SPECIALIȘTI PENTRU A PRELUA PREȘEDINȚIA CONSILIULUI UE

Aproximativ 1.500 de specialişti au fost formaţi pentru momentul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, a declarat joi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

„Pentru acest moment al preşedinţiei avem nevoie de foarte multe persoane, vorbim despre aproximativ 1.500 de specialişti, pe care i-am identificat în ultimul an, pe care deja i-am format. Formările au început anul trecut, cu sprijinul Institutului European din România, cu sprijinul Comisiei Europene, cu sprijinul Secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene. Oamenii s-au format, sunt oameni pregătiţi, mulţi dintre ei au plecat la post, lucrează deja la nivelul Reprezentanţei şi, mai mult decât atât, am adus şi resurse umane care lucrează la nivelul instituţiilor europene, oameni, în general români, care au vrut să fie alături de noi pentru ceea ce înseamnă acest moment al pregătirii şi al exercitării preşedinţiei”, a spus Negrescu, la televiziunea B1 TV.

El a adăugat că aceşti specialişti trebuie să fie capabili să asculte toate părerile statelor membre şi să vină cu soluţii de compromis, soluţii consensuale, care pot fi acceptate de statele membre.

„Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene nu presupune ca ţara care deţine acest mandat să spună celorlalţi ce să facă, ci presupune să fii capabil să mediezi, să asculţi diferitele puncte de vedere, să generezi un consens şi acest efort presupune această capacitate de dialog, această capacitate de negociere pe care am căutat să o dezvoltăm foarte mult în ultima perioadă pentru că, atunci când am început acest proces, acum un an şi un pic, când am devenit ministru, am remarcat că specialiştii responsabili de afaceri europene nu mai erau aşa de mulţi în sistemul public, mulţi plecând către mediul privat sau către instituţiile europene. Am căutat să reclădim, pe de o parte creând departamente corespunzătoare în ministere, găsind în ministere oameni bine pregătiţi, aducând şi din afară şi din sursele europene oameni capabili şi, de ce nu, recrutând oameni noi, care au venit cu o nouă pregătire pentru a ajuta echipele din ministere implicate în acest proces”, a arătat ministrul.

Victor Negrescu a afirmat că o preşedinţie a Consiliului UE „se măsoară în numărul de dosare pe care reuşeşte să le închidă”

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.