sâmbătă, aprilie 27, 2024

Erdogan își concediază poporul: 18.632 de turci au rămas fără locuri de muncă, prin decret

Peste 18.000 de persoane au fost concediate în Turcia în baza unui decret publicat duminică în Jurnalul oficial. Între cei concediaţi se află numeroşi membri ai forţelor de ordine şi profesori, transmit AFP şi Reuters.

În decret se regăsesc numele a 18.632 de persoane, dintre care peste 9000 de funcţionari ai poliţiei şi 6000 de membri ai forţelor armate, circa 1000 de angajaţi ai Ministerului Justiţiei şi 650 ai Ministerului Educaţiei.

Potrivit media, este ultimul decret de acest gen înaintea unei probabile ridicări a stării de urgenţă, luni.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, reales la 24 iunie pentru un nou mandat, a promis în campanie că va ridica starea de urgenţă instituită după puciul eşuat din iulie 2016.

Luni va intra de asemenea în vigoare sistemul prezidenţial vizat prin reforma constituţională adoptată la referendumul din aprilie 2017.

Decretul de duminică se referă de asemenea la 12 asociaţii, trei ziare şi un canal de televiziune, care vor fi închise, dar anunţă şi reinstalarea în funcţii publice a 148 de persoane concediate prin decrete precedente.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Human Rights Platform, un total de 112.679 de persoane au fost concediate în Turcia până la 20 martie 2018, dintre care peste 8000 din rândurile forţelor armate, 33.000 din Ministerul Educaţiei şi 31.000 din Ministerul de Interne, iar alte câteva mii au fost suspendate în urma tentativei de lovitură de stat.

Criticii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan îl acuză că s-a folosit de puciul eşuat ca pretext pentru a reduce disidenţa la tăcere. Ankara a afirmat însă că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.

 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org