joi, mai 2, 2024

SNSPA: Miroslav Lajcak, Doctor Honoris Causa

Preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa decernat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

„Este o mare onoare şi cred, de asemenea, o mare oportunitate pentru comunitatea academică să aibă şansa să îl primească în SNSPA pe excelenţa sa Miroslav Lajcak. CV-ul său, activitatea profesională, backgroundul său sunt foarte cunoscute în România”, a afirmat rectorul instituţiei, Remus Pricopie, în cadrul ceremoniei.

foto 2 Miroslav-Lajcak-in-Bratislava
Din 2010 până în 2012, el a contribuit la formarea noului serviciu diplomatic al Uniunii Europene, Serviciul European de Acţiune Externă, în calitate de director general pentru Europa şi Asia Centrală.

El a spus că este o oportunitatea excepţională pentru studenţii SNSPA să aibă şansa să interacţioneze cu personalităţi mondiale. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, l-a felicitat pe Lajcak pentru titlul primit şi a vorbit despre profesionalismul şi dedicaţia în diplomaţie şi relaţii internaţionale ale acestuia.

„Noi muncim împreună pentru stabilitate, pentru pace şi prosperitatea ţărilor noastre”, a afirmat Meleşcanu.

„Este o mare onoare pentru mine să accept titlul de Doctor Honoris Causa şi este o mare onoare să mă adresez vouă tuturor – studenţi, lectori, profesori ai SNSPA”, a spus, la rândul său, Miroslav Lajcak. El a vorbit despre dialog, cooperare, multilateralism, contradicţii, conflicte. „Avem nevoie unii de alţii mai mult decât oricând”, a susţinut Lajcak.

***

Miroslav Lajcak a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Comenius (Bratislava), a urmat un masterat în Dreptul internaţional la Moscova şi a studiat la Centrul European „George Marshall” din Garmisch-Partenkirchen (Germania).

El şi-a dedicat viaţa profesională serviciului diplomatic, reprezentând atât Republica Slovacă, cât şi comunitatea internaţională. Din anul 1988, a activat în diplomaţia Cehoslovaciei, apoi a Slovaciei. În perioada 1991-1993, Miroslav Lajcak a lucrat la ambasadele cehoslovace şi slovace de la Moscova, apoi a lucrat în aparatul central al MAE al Slovaciei.

În perioada 1994 – 1998, a fost ambasador în Japonia. A ocupat posturi în Bruxelles, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, unde a fost o figură cheie în medierea crizelor post-conflict din Balcanii de Vest, Republica Federală Iugoslavia, Rusia. Din 1999 până în 2001, Lajcak a fost asistent executiv al trimisului special al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Balcani, Eduard Kukan.

În perioada 2001 – 2005, Miroslav Lajcak a fost ambasador al Slovaciei în Iugoslavia (din anul 2003, în Serbia şi Muntenegru) şi, prin cumul, ambasador în Albania şi Macedonia (cu reşedinţa la Belgrad). Din decembrie 2005 până în mai 2006, a fost reprezentantul special al Înaltului reprezentant al UE, Xavier Solana, în problema pregătirii şi desfăşurării referendumului pentru independenţa Muntenegrului.

La 1 iulie 2007, Miroslav Lajcak a ocupat funcţia de Înalt reprezentant al comunităţii internaţionale şi Reprezentant special al UE în Bosnia şi Herţegovina. În perioada 2009 – 2010, a fost ministru al Afacerilor Externe al Slovaciei.

În plus, a fost şi negociatorul-şef al UE pentru acordurile de asociere ale UE cu Ucraina şi Moldova, precum şi reprezentantul UE pentru „discuţiile de 5 + 2” privind procesul de reglementare transnistreană. În anul 2017, Miroslav Lajcak a fost ales de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite preşedinte al celei de-a şaptezeci şi doua sesiuni, până în septembrie 2018. În momentul alegerii sale, era ministru al Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace, o poziţie pe care a deţinut-o din aprilie 2012. În perioada aprilie 2012 – martie 2016, a fost, de asemenea, viceprim-ministru al ţării sale.

 

 

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.