joi, noiembrie 21, 2024

EDIȚIA A VII-A A CARAVANEI ”ZILELE FILMULUI ROMÂNESC”

Caravana intră în acest weekend într-o nouă fază, care începe la Iași cu proiecția peliculei „Fotbal infinit” (2018). Ieșenii vor putea vedea cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu la Casa Studenților duminică, 10 iunie, de la ora 12:00. Subiectul filmului pleacă de la povestea reală a unui funcționar local din Vaslui care are curajul să își pună întrebări despre raporturile dintre fotbal și viață, regulile celui mai popular sport din lume și modalități de a le revoluționa. Proiecția va avea loc în prezența protagonistului filmului, Laurențiu Ginghină, care va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

6,9 pe scara Richter (2017), regia Nae Caranfil; Un tânăr actor de teatru navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical", o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul" cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență.
6,9 pe scara Richter (2017), regia Nae Caranfil; Un tânăr actor de teatru navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată, după decenii de absență.

Alte destinații ale Caravanei Filmului Românesc sunt: Bacău (29, 30 iunie, 1 iulie), Buzău (în zilele de 14, 16, 21, 22, 28, 29 iunie, 5, 6 iulie) și Pucioasa, Dâmbovița (în perioada 22 – 24 iunie).Caravana Zilele Filmului Românesc continuă să promoveze producţia autohtonă de film şi să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment, prezentând proiecții cu cele mai recente producții românești premiate la festivaluri. Selecția include filme precum: Fotbal Infinit (2018), regia Corneliu Porumboiu, Un pas în urma serafimilor (2017), regia Daniel Sandu, Marița (2017), regia Cristi  Iftimie, Banditul Whisky (2017), regia: Nimród Antal, Scurtcircuit (2017), regia Cătălin Saizescu, Hawaii (2017), regia Jesús del Cerro, Pororoca (2017), regia Constantin Popescu, 6,9 pe scara Richter (2017), regia Nae Caranfil, Bacalaureat (2016), regia Cristian Mungiu.Proiecțiile rulează cu precădere în orașe din țară în care nu mai există cinematografe și obiceiul de a merge la cinema este pe cale de dispariție. Harta Caravanei Zilele Filmului Românesc 2018 a inclus până acum orașele Timișoara, Slobozia, Suceava, Brașov, Sibiu, Iași și Arad.

Pororoca" spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare.Pororoca (2017), regia Constantin Popescu.
Pororoca” spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare.Pororoca (2017), regia Constantin Popescu.

Fotbal Infinit (2018), regia Corneliu Porumboiu. Filmul  „Fotbal infinit” pornește de la ideile unui funcționar local din Vaslui care are curajul să își pună întrebări despre regulile jocului de fotbal și dacă există vreun raport intim între fotbal și viață?

Un pas în urma serafimilor (2017), regia Daniel Sandu. Spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Pe parcursul filmului, Gabriel și colegii lui învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.

Hawaii (2017), regia Jesús del Cerro; Hawaii, o poveste despre cum să ajungi la o moștenire de 3 milioane de dolari într-o vreme când un singur dolar deținut în casă era motiv să-ți pierzi libertatea pe viață.

foto 4 scurt circuit
Scurtcircuit (2017), regia Cătălin Saizescu. Melania, o elevă de 15 ani, rămâne insarcinata cu Emi, un coleg de clasă. Mamele minorilor îi despart pe cei doi îndrăgostiţi şi hotărăsc să dea copilul spre adopţie. La doar o zi după naşterea prematură a Melaniei, salonul de terapie intensivă unde fusese trimis bebeluşul este mistuit de flăcări. Bazat pe fapte reale.

foto 5maritza
Marița (2017), regia Cristi Iftimie. Este un road-movie care încearcă să surprindă un moment de trecere din existenţa unui tânar – acela al desprinderii de tată. Banditul Whisky (2017), regia: Nimród Antal. Filmul se bazează pe fapte reale, avându-l în centru pe Attila Ambrus, un maghiar din România născut în Miercurea Ciuc şi fugit în anii 1980 din ţară. În anii ’90 a devenit jucător de hochei de gheaţă. Simultan, a comis jafuri asupra a 27 de bănci în Ungaria.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.