duminică, aprilie 28, 2024

TIMIŞOARA: 9 ZILE DE FESTIVAL FEST-FDR

Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) ridică sâmbătă, 5 mai, cortina celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) care se va desfăşura până în 13 mai, atât în sălile de spectacol cât şi în afara lor, sub semnul schimbării ”Involuţie – Revoluţie – Evoluţie”.

„Tema aleasă pentru această ediţie a festivalului este una generoasă, căci dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuţia unui proces artistic, este imperios necesar să vorbeşti despre evoluţia şi (uneori) chiar despre revoluţia stilistică a dramaturgiei româneşti actuale, care începe să se consolideze pas cu pas şi care, îmbucurător, primeşte suflul proaspăt al unor noi condeie. Despre calitate, valoare şi reprezentativ este vorba şi în selecţia europeană (…)”, afirmă selecţionerul şi coordonatorul FEST-FDR2018, Oana Borş.

Tot sâmbătă, de la ora 21,00 în Parcul Civic, lângă Sala 2, are loc un eveniment cu o enormă rezonanţă atât în plan local, cât şi în plan naţional. Concertul Subcarpaţi închide simbolic primul modul al Atelierului Identitate, într-o întâlnire fabuloasă cu tradiţia muzicală româneasc

Prima zi a festivalului debutează în forţă cu spectacolul 10, un spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul a fost descris în mass-media ca fiind un amestec – „ironic, trist, funny, uneori cinic şi alteori pur şi simplu frumos” şi este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanţi regizori români, având la bază piesa semnată de tânărul dramaturg Csaba Szekely. „Pornită de la cele zece porunci din Vechiul Testament şi concepută în sistem thriller, piesa 10 declanşează un proces de reflecţie”, spune Radu Nica.

Duminică, FEST-FDR deschide un alt drum de descoperire a teatrului şi a rolului său în lume. Astfel, de la ora 11,00 în foaierul Sălii 2 va avea loc o masă rotundă cu tema „De ce-ai plecat? De ce-aş mai fi rămas?” Fenomenul emigrării din România centenară. Evenimentul este moderat de jurnalistul Mihai Brezeanu (Liternet, Dilema veche, Scena 9) şi propune o înţelegere a unuia dintre cele mai fierbinţi subiecte ale societăţii româneşti.

Organizat de Teatrul Naţional şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local Timişoara, cu sprijinul UNITER, FEST-FDR este singurul festival din România dedicat dramaturgiei naţionale în identitatea ei distinctă şi, totodată, coerentă în plan european

La ora 17,00, librăria „La două bufniţe” găzduieşte lansarea de carte Dinăuntru, un curs masteral de regie a teatrului contemporan şi o selecţie de articole. De la ora 19,00, la Sala 2 este programat spectacolul „Familia fără zahăr”, o coproducţie Teatrul Mic şi Centrul Educaţional „Replika” din Bucureşti, un spectacol muzical despre „familia la români”, pe muzica şi versurile membrilor cunoscutei trupe Fără zahăr. Ziua se încheie în aer liber, pe platoul din faţa Teatrului Naţional, în Piaţa Victoriei, la ora 22,00, cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la înălţime.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.