Repartizarea actuală a locurilor pentru studiile universitare este una preliminară, cea definitivă urmând a avea loc în toamnă, după ce vor fi distribuite locurile menţinute în rezervă, a declarat luni într-o conferinţă de presă ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa.
El a precizat că repartizarea locurilor pe universităţi nu a fost făcută pe criterii politice.Popa a spus că MEN a dat dovadă de transparenţă şi că niciun ministru al educaţiei nu „a dat socoteală” pentru cifra de şcolarizare.
„Am fost acuzaţi că am repartizat pe criterii politice. Nu este adevărat”, a declarat demnitarul, care a dat ca exemplu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, al cărei rector suspendat este chiar colegul său de guvern, instituţie căreia i s-a diminuat numărul de locuri. Potrivit reprezentantului MEN, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri la licenţă din peste 17.500, 700 de locuri la masterat şi în jur de 70-80 la doctorat.
„Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei naţionale cu modificările şi completările ulterioare, MEN a fundamentat şi repartizat preliminar distinct locuri/granturi finanţate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licenţă, master, doctorat. (…) Susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României era necesară încă din anul 2014”, a susţinut ministrul educaţiei.
„Nu reprezintă rezultatul asumării/ neasumării scrisorii de susţinere a lui Valentin Popa la începutul mandatului său. Rectorul ASE a semnat, însă universitatea are o scădere a numărului de locuri alocate (-20 de locuri alocate la licenţă, -9 la doctorat). Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara nu a semnat, însă universitatea înregistrează o creştere a locurilor alocate”, a spus ministrul.
El a afirmat că sunt şi alte instituţii de învăţământ superior ale căror rectori au semnat scrisoarea de susţinere şi care nu au beneficiat de o creştere a numărului de locuri: Universitatea de Arte din Bucureşti, UNATC „I. L. Caragiale”, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, UNEFS din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureş.
Potrivit MEN, la nivel de centru universitar, numărul locurilor finanţate de la bugetul de stat nu a scăzut, fiind înregistrată doar o redistribuire a acestor locuri faţă de anii precedenţi.
.