joi, mai 2, 2024

SIMPOZION ORGANIZAT DE ASOCIAŢIA COPIILOR CU DIZABILITĂŢI

În România sunt aproximativ 30 de mii de persoane care suferă de tulburări din spectrul autist, cercetările arătând că un diagnostic de autism poate fi pus cu certitudine în jurul vârstei de doi ani, a afirmat, marţi, în cadrul unui simpozion, reprezentantul Asociaţiei Copiilor cu Dizabilităţi, Adela Burcea, precizând însă că foarte multe cazuri sunt diagnosticate la vârste mult mai mari.

autism„Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenţie timpurie intensivă, care vizează îmbunătăţirea sau dezvoltarea abilităţilor de comunicare, combaterea izolării sociale, până la 47 la sută dintre copiii cu autism pot avea o viaţă independentă. Slaba informare, numărul relativ mic al specialiştilor care să stabilească un diagnostic precis la o vârstă cât mai fragedă, prejudecăţile, lipsa de fonduri – toate duc la întârzierea diagnosticării, respectiv la întârzierea intervenţiei terapeutice. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp„, a afirmat Burcea.

Preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE din primul semestru al anului 2019, Titus Corlăţean, a subliniat că una dintre necesităţile pentru care pledează cei direct implicaţi – părinţi, aparţinători şi organizaţii neguvernamentale – este realizarea unui plan naţional pentru sprijinirea persoanelor care sunt afectate de tulburări din spectrul autist.

„La nivelul UE a fost adoptată încă din 1996 o Cartă europeană a drepturilor persoanelor cu autism. Evident că România nu este în afara acestei dezbateri şi realităţile de la noi spun că sunt numeroase cazuri semnalate şi numeroase cazuri care nu sunt în evidenţele oficiale, ceea ce trebuie să preocupe autorităţile. (…) Unul dintre obiectivele sau necesităţile pentru care pledează cei direct implicaţi – şi părinţii, şi aparţinătorii, şi organizaţiile neguvernamentale – este realizarea unui plan naţional pentru sprijinirea persoanelor care sunt afectate de tulburări din spectrul autist. (…) Este nevoie de un efort al statului, un efort integrat, care ţine şi de lucrurile legate de terapii, de resursele alocate, de măsurile concrete, poate şi aspectele de ordin legislativ”, a arătat Corlăţean.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat 2 aprilie ca Zi Internaţională de Conştientizare a Autismului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.