luni, septembrie 16, 2024

VINE IMUNOGLOBULINA

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi seară la Digi 24 că vineri vor intra în ţară 3.850 de doze de imunoglobulină.Pintea a precizat că Guvernul a făcut tot ceea ce s-a putut în privinţa imunoglobulinei.

„Acum am primit o altă informaţie, s-a suplimentat cantitatea care vine mâine, sunt 3.850 care vin mâine. (…) Mai sunt încă grafice de livrare, vor mai intra pe rând 600-800-1.000 de flacoane”, a spus Pintea.

imuno_50168800

Potrivit acesteia, contractul cu Crucea Roşie austriacă este de 16.000 de doze de imunoglobulină, necesarul lunar pentru România fiind de aproximativ 5.000.
Ea a precizat că întârzierile au fost din cauza procedurilor.

„După cum am declarat în nenumărate rânduri, există nişte proceduri pe care trebuie să le respectăm. Nu a vrut nimeni să întârzie, dimpotrivă, am declanşat acest mecanism tocmai pentru a putea rezolva această problemă. (…) Lucrurile merg în direcţia dorită de către noi. Dacă nu declanşam acest mecanism şi nu aveam aceste grafice, probabil că ne-am fi confruntat cu această criză încă câteva luni sau două-trei luni de acum încolo. (…) Au fost nişte proceduri care trebuiau făcute”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Imunoglobulina este o Proteină a serului sangvin secretată de către plasmocite, provenite din limfocite (globule albe care intervin în imunitatea celulară) de tip B ca reacţie la introducerea în organism a unei substanţe străine (antigen).IgA –  rol important în lupta împotriva bacteriilor în mucoase (ex. căile respiratorii).IgD –  intervin în maturarea limfocitelor.IgE –  rol împotriva paraziţilor şi în mecanismul alergiei, sunt secretate împotriva alergenelor (anumite tipuri de antigene) şi conduce la eliberarea de histamina (substanţă responsabilă de apariţia simptomelor alergice).

imunoglobulina_humana_26160600

IgG  – produse în cursul unui contact prelungit cu un antigen sau în cursul unui al doilea contact al organismului cu antigenul. Proces bazat pe răspunsul-memorie, principiul în baza căruia funcţionează imunitatea dobândită şi vaccinurile.IgM – imunoglobulinele secretate în cursul primului contact al organismului cu un antigen.

Imunoglobulină este capabilă să se fixeze pe antigenul care a provocat sinteza sa numindu-se atunci anticorp. Imunoglobulinele neutralizează antigenele şi le împiedică să se reproducă. Antigenele sunt distruse de către complement (sistem enzi­matic) sau de către celulele fagocitare (macrofage, limfocite T, polinucleare neutrofile, monocite) care se fixează la rândul lor pe imunoglobuline.

imunoglobulina-1521016543

Imunoglobulinele de ori­gine animală sau umană sunt utilizate ca medicamente în imunoterapie, în prevenirea şi în tratamentul bolilor infecţioase (tuse convulsivă, hepatite A şi B, oreion, rabie, rubeolă, tetanos, varicelă, zona zoster), în caz de deficit imunitar global şi în prevenirea incompatibilităţii Rhesus. Administrate pe cale subcutanată, intramusculară sau intravenoasă lentă, ele oferă o protectie rapidă, dar de durată limitată.

 

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere. 

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.