duminică, mai 19, 2024

ZIUA FRANCOFONIEI

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, cu prilejul celebrării Zilei Internaţionale a Francofoniei şi aniversării a 25 de ani de la aderarea României la mişcarea francofonă, că „istoria României moderne este indisolubil legată de valorile Francofoniei.

„Aderarea României la mişcarea francofonă, în 1993, a reprezentat atât consfinţirea unei moşteniri culturale pe care românii au cultivat-o încă din secolul al XIX-lea, cât şi începutul afirmării ţării noastre ca stat relevant în regiune”, a subliniat Teodor Meleşcanu.

descărcareAcest moment  găseşte România, ţară cu o bogată tradiţie francofonă, care găzduieşte sediul a două birouri regionale – al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), în „plin proces de consolidare a rolului de pivot al Francofoniei în regiune”, acest profil fiind evidenţiat inclusiv în contextul organizării la Bucureşti, în noiembrie 2017, a Conferinţei femeilor francofone, prilej cu care a fost lansată, în premieră, Reţeaua francofonă a femeilor antreprenor.

„MAE exprimă speranţa că celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei va fi o motivaţie în plus pentru ca generaţia tânără să îmbrăţişeze cu mai multă convingere limba franceză, nu numai pentru farmecul ei, dar şi pentru mizele importante pe care o limbă vorbită pe cinci continente le are pentru viitorul celor care vor să interacţioneze cu mediile culturale şi de afaceri din diverse spaţii geografice”.România aniversează Ziua Francofoniei la 20 martie, alături de ceilalţi 84 de membri, asociaţi şi observatori ai OIF de pe cinci continente, moment care marchează crearea francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.