joi, mai 2, 2024

Lucrările Forumului „EU-RO 2019”, structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă MAE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat vineri, în cadrul reuniunii săptămânale a Comitetului de Coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene, finalizarea primei etape a procesului de consultare publică privind tematicile de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul Forumului de consultare publică, comunicare şi dezbateri în vederea pregătirii şi exercitării acestui mandat – „EU-RO 2019”.

Logo-FINAL-EU-RO-FORUM-RGB-1024x257„Mă bucură faptul că 500 de actori relevanţi au participat la cele 80 de ore de dezbateri, dorind să-şi aducă contribuţia la pregătirea unui proiect de importanţă majoră pentru întreaga societate şi generând multe idei constructive, care vor fi analizate, în perioada imediat următoare, de reprezentanţii sistemului public. Le mulţumesc tuturor pentru modul admirabil în care au înţeles să se implice în demersul nostru”, a declarat Victor Negrescu.

Ministrul delegat a reiterat că procesul de consultare publică va continua, toţi cei interesaţi să participe activ la definirea rolului României în context european având posibilitatea de a completa un chestionar, pe site-ul www.romania2019.eu, cu privire la agenda viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE.

În cadrul Forumului s-au înscris membrii delegaţiilor României din cadrul Comitetului Economic şi Social European şi al Comitetului European al Regiunilor, organizaţii patronale, sindicale, academice, profesionale, precum şi alte structuri ale mediului asociativ.

„Am plasat cetăţeanul în centrul activităţii noastre referitoare la afacerile europene, iar obiectivul nostru este ca fiecare român, oriunde s-ar afla, în ţară sau străinătate, să simtă că proiectul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene îi aparţine cu adevărat. Forumul ‘EU-RO 2019’ a fost un preambul la convenţiile cetăţeneşti pe care le vom organiza şi care vor putea contribui la definirea unor propuneri concrete privind refondarea Uniunii Europene, dar şi la fundamentarea poziţiilor României în calitate de stat membru”, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Lucrările Forumului „EU-RO 2019”, structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă MAE, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, s-au desfăşurat pe parcursul întregii luni februarie, fiind structurate în şaptesprezece grupuri de lucru tematice, acţionând în domeniile politice corespunzând configuraţiei Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul Forumului s-au înscris membrii delegaţiilor României din cadrul Comitetului Economic şi Social European şi al Comitetului European al Regiunilor, organizaţii patronale, sindicale, academice, profesionale, precum şi alte structuri ale mediului asociativ, iar la întruniri au participat, de asemenea, experţi din mediul guvernamental şi sectorul neguvernamental. Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecţie derulat în vederea fundamentării propunerilor de tematici de interes ale agendei politice a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

* România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

 

 

 

 

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.