Stupefacție în faţa condamnării la închisoare pe viaţă a romancierului turc Ahmet Altan, a cărui crimă constă în faptul că a refuzat mereu să-şi limiteze spiritul critic şi credinţa sa de nezdruncinat în democraţie. „Oriunde mă veţi închide,eu voi călători prin lumea fără limite a spiritului meu.”
(Stupeur face à la condamnation à perpétuité du romancier turc Ahmet Altan, dont le crime consiste à avoir toujours refusé les bâillons sur son esprit critique et sa croyance inébranlable en la démocratie. « Où que vous m’enfermiez, je parcourrai le monde illimité de mon esprit. »)
Reacţia ministrei culturii, Francoise Nyssen se adaugă celei exprimate de Editura Actes Sud (cea care l-a publicat în Franţa pe autor)
Comunicatul editurii este: Ahmet Altan a fost recunoscut drept vinovat la fel ca alte cinci persoane, printre care fratele său, jurnalistul Mehmet Altan, că ar fi încercat să „răstoarne ordinea prevăzută de Constituţia Republicii Turcia sau de a o fi înlocuit printr-o altă ordine sau de a fi împiedicat funcţionarea practică prin mijloacele forţei şi ale violenţei.” explică Actes Sud în comunicatul de presă.
Doar Deniz Yücel, corespondentul cotidianului german Die Welt a putut să iasă din îmnchisoarea Silivri – situată la 70 km de istanbul – el fiind pus în „Libertate condiţionată.” Ahmet Altan, Mehmet Altan, editorialista politică Nazlı Ilıcak, fostul grafist al jurnalului Zaman, Fevzi Yazıcı, fostul său director de marketing, Yakup Şimsek şi, un fost instructor al Academiei de Poliţie Sükrü Tugrul Özsengül, sunt condamnaţi să rămână în închisoare.
Ahmet Altan, „spirit critic” remarcabil, victimă a sistemului Erdogan
Arestat la 10 septembrie 2016 şi acuzat că ar fi participat la puciul avortat din 15 iulie 2016 , lăsat în libertate apoi după 12 zile, romancierul a fost inculpat din nou după 24 de ore sub motiv de „apartenenţă la o organizaţie teroristă „ şi de „tentativă de răsturnare a Republicii Turce”.
Celebrul autor al unor cărţi precum Ca o rană de spadă (Comme une blessure de sabre (2000) sau Dragoste în timp de revolte (L’Amour au temps des révoltes (2008)era în acelaşi timp un jurnalist de renume, angajat, şi descris drept un „spirit critic” foarte conectat la societatea turcă. Este probabil şi o moştenire de atitudine de la tatăl său, un mare jurnalist, care a primit o condamnare de … 2000 de ani pentru articolele sale.
Acesta făcuse parte din cei 17 deputaţi socialişti care au intrat în Parlament în 1967.
În 1974 când operaţiunea de menţinere a păcii a avut loc/ invazia părţii de nord a Ciprului de către forţe militare) Ahmet Altan a devenit jurnalist şi a început să se angajeze pe drumul său de pledoarie pentru democraţie. Primul său roman publicat în 1982 a fost vândut în 20 000 de exemplare. Cea de-a doua carte a fost „ condamnată pentru atentat la bunele moravuri „
A fost lansată o petiţie adresată preşedintelui Erdogan în care se cere eliberarea scriitorului Ahmet Altan.
(De même, une pétition a été lancée par les éditions Actes Sud et l’association Les Nouveaux Dissidents, adressée à Recep Tayyip Erdogan pour demander la libération de Ahmet Altan)
Stupeur face à la condamnation à perpétuité du romancier turc Ahmet Altan, dont le crime consiste à avoir toujours refusé les bâillons sur son esprit critique et sa croyance inébranlable en la démocratie. « Où que vous m’enfermiez, je parcourrai le monde illimité de mon esprit. »
— Francoise Nyssen (@FrancoiseNyssen) February 20, 2018