marți, mai 7, 2024

Turnură recentă pe teritoriul „Ramurii de măslin”. Intrarea combatanţilor proregim în enclava Afrin.

Combatanţi proregim au intrat marţi în enclava Afrin, regiune din nord-vestul Siriei unde armata turcă a lansat în urmă cu o lună o ofensivă împotriva unei miliţii kurde, apărând acum perspectiva unei escaladări mai ample, informează AFP şi Reuters.

2
„Sute de combatanţi au fost desfăşuraţi în această după-amiază” în zonă, a anunţat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG de monitorizare a războiului civil, cu sediul la Londra.

„Forţele populare au intrat în districtul Afrin”, a declarat Rojad Rojava, un responsabil al Apărării kurde din administraţia locală..

Agenţia oficială de presă siriană SANA a indicat luni ca forţele proregim „se vor alătura rezistenţei împotriva agresiunii turce”.

În 2012, după retragerea forţelor proregim, Afrin a devenit prima zonă kurdă din Siria ce a scăpat de sub controlul puterii centrale.

Imediat după ce convoiul de combatanţi – fluturând steaguri siriene şi agitând arme – a intrat în Afrin, mass-media de stat siriene au anunţat că Turcia i-a vizat cu arme de foc. Ofensiva de o lună a Turciei vizează să scoată din Afrin miliţia kurdă YPG, pe care Ankara o vede ca o mare ameninţare la frontiera sa.

cavus
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat luni faţă de orice intervenţie a forţelor proguvernamentale siriene alături de miliţiile kurde în Afrin, declarând că ar împiedica Ankara să-şi continue acolo ofensiva.

YPG a salutat sosirea forţelor proguvernamentale – care includ miliţii aliate cu guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, dar nu şi efective ale armatei siriene.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.