sâmbătă, septembrie 7, 2024

Timişoara culturală

Muzicologul timişorean Luciana Ianculescu a lansat miercuri seara volumul „…Timişoara e poate cea de totdeauna”, primul dintre cele două dedicate numeroaselor personalităţi ale vieţii culturale care au trecut prin acest oraş de-a lungul istoriei sale şi care „au lăsat aici o parte din sufletul lor”.

Foto 2 timisoara-
Autoarea susţine că astfel de tipărituri sunt foarte aşteptate atât de locuitorii oraşului, pentru a-şi „descoperi” cetatea, cât şi de ghizii cărora le vor fi utile informaţiile pentru tururile pe care le vor organiza cu turiştii în anul Capitalei Culturale Europene 2021.

Sunt poveşti de istorie, cultură, artă, poveşti adevărate, pliate pe oraş. Timişoara are o istorie fascinantă, pentru care trebuie să-ţi faci timp să o descoperi. Aceste crâmpeie de poveşti adevărate demonstrează interesul pe care l-au avut pentru cetatea Timişoarei cei care au râvnit-o ori dragostea celor care doar au trecut prin ea. Este fascinantă şi prin înţelegerea şi respectul fantastic dintre etnicii minoritari şi populaţia majoritară”, a subliniat L. Ianculescu.

„Mi-am propus să scot la lumină ceea ce a fost frumos, bun şi a marcat prin creaţie Timişoara. Mi-am ales personalităţile care au empatizat cu mine, trăirile celor care au lăsat amprenta asupra oraşului”, a adăugat aceasta.

foto 3 Timisoara-019_(11680928173)
Muzicologul a menţionat că nu a dorit să facă o biografie a personalităţilor care au trecut prin Timişoara, ci să scrie despre „ceea ce au lăsat personalităţile din sufletul lor aici”.

Volumul surprinde zeci de personalităţi care fie că s-au născut aici, fie doar au trecut prin oraş, au lăsat în urma lor amintiri memorabile, de la prima iubită a lui Ludwig van Beethoven, care a locuit şi îşi doarme somnul de veci aici, Jeanette d’Honrath, sau florarul Curţii de la Viena, Wilhelm Muhle, ori Franz Liszt, Johann Strauss fiul, Mihai Eminescu, George Enescu, până la Johnny Weissmuller (alias Tarzan), prinţul sârb Alexander Karageorgevici, mezzosoprana Mira Beleavcenco, Camil Petrescu sau caricaturistul Ştefan Popa Popa’S.

 


 

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.