sâmbătă, mai 18, 2024

DONALD TRUMP VERSUS PRACTICILE FBI

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a declasificat o notă confidenţială şi controversată elaborată de un ales republican, care critică practicile FBI împotriva Partidului Republican în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016, deschizând calea publicării sale de către Congres.

Preşedintele republican al comisiei pentru informaţii a Camerei reprezentanţilor, Devin Nunes – a redactat acest document în pofida opoziţiei membrilor democraţi ai comisiei, pe baza unor informaţii clasificate.

Decizia este percepută ca un adevărat uragan în viaţa politică internaţională.

‘Nota a fost declasificată, vom vedea ce se va întâmpla’, a afirmat el din Biroul Oval, ignorând avertismentele directorului FBI împotriva unei astfel de iniţiative.

‘Ceea ce se petrece în ţara noastră este o ruşine („I think it’s a disgrace what’s happening in our country  …) Mulţi ar trebui să se jeneze de aceasta’, a afirmat Trump, fără a da nume.
Întrebat cu privire la soarta numărului doi al Ministerului Justiţiei, Rod Rosenstein, care are un rol crucial în ancheta rusă, Trump a evitat un răspuns, lucru interpretat de unii ziarişti că ar putea însemna că va cere demisia acestuia.

Directorul FBI Christopher Wray a fost la Casa Albă într-o încercare eşuată de a împiedeca publicarea documentului.

Autorul notei – preşedintele republican al comisiei pentru informaţii a Camerei reprezentanţilor, Devin Nunes – a redactat acest document în pofida opoziţiei membrilor democraţi ai comisiei, pe baza unor informaţii clasificate. Nota se referă la interceptările de către FBI ale comunicaţiilor unui membru al echipei de campanie a lui Trump din 2016, în cadrul anchetei cu privire la presupusa ingerinţă rusă în alegeri

https://www.stuff.co.nz/world/americas/101147276/donald-trump-v-fbi-republican-memo-alleging-surveillance-abuses-is-released

 

 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.