sâmbătă, aprilie 27, 2024

Uniunea Europeană oferă Marii Britanii o perioadă de tranziţie de 21 de luni după Brexit

Uniunea Europeană a convenit luni să ofere Marii Britanii o perioadă de tranziţie de 21 de luni după Brexit, în cursul căreia va fi menţinut status quo-ul apartenenţei la UE, dar în care Marea Britanie nu va avea drept de vot, au anunţat surse oficiale, relatează AFP şi Reuters.

Cei 27 de membri ai UE ‘au dat un nou mandat Comisiei Europene pentru a negocia o perioadă de tranziţie cu Regatul Unit al Marii Britanii’, a anunţat pe Twitter preşedinţia bulgară a Consiliului UE. Această tranziţie va dura de la data ieşirii Marii Britanii, la sfârşitul lunii martie 2019, ‘până la 31 decembrie 2020’, a precizat un membru al echipei de negociere europene, Sabine Weyan.

Conform directivelor de negociere aprobate luni de miniştrii europeni reuniţi în Consiliul Afaceri Generale, principiul de bază este ca în această perioadă de tranziţie Marea Britanie să aplice toate reglementările europene, ‘ca şi când ar fi în continuare stat membru’, dar ‘fără să participe la procesul decizional în instituţiile europene’. În plus, conform aceluiaşi mandat, Marea Britanie va trebui să accepte autoritatea instanţelor de control europene, inclusiv cea a Curţii de Justiţie a UE.

brexit1

O perioadă de tranziţie a fost cerută de Marea Britanie, dar în solicitarea acesteia se menţionează o perioadă de doi ani, mai lungă decât cea agreată de europeni.

Obiectivul acestei etape intermediare este ca mediul de afaceri şi cetăţenii să se poată adapta noii situaţii create după ieşirea Marii Britanii din UE şi să permită pregătirea unui acord de liber schimb ce ar servi ca bază a viitoarelor relaţii între blocul comunitar şi Marea Britanie.

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie angajarea a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relaţia post-Brexit între Marea Britanie şi UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni, şi anume ‘factura’ Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.