miercuri, mai 1, 2024

Primul festival multicultural desfăşurat în subteran, în Salina Praid, în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române

Aproximativ 350 de copii, membri ai mai multor grupuri folclorice ce reprezintă diverse minorităţi naţionale, dar şi regiunile istorice din România, participă, în acest sfârşit de săptămână, la primul festival multicultural desfăşurat în subteran, în Salina Praid, în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

Evenimentul a debutat sâmbătă, în faţa Casei de Cultură din Praid, acolo unde copiii, îmbrăcaţi în costume populare, au fost salutaţi de organizatori şi autorităţile locale, după care s-au îndreptat către intrarea în Salina Praid, de unde au fost preluaţi de autobuze, care i-au transportat în subteran.

Într-o atmosferă inedită, la 120 de metri sub pământ, copii maghiari, saşi, bulgari, polonezi, romi, turci, tătari, armeni, dar şi de la ansambluri reprezentând regiuni istorice ale ţării, cum ar fi Banat, Dobrogea sau Oltenia, şi-au prezentat costumele populare, tradiţiile, dansurile şi cântecele.

Iniţiat de directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltán, „Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid”, se desfăşoară sub genericul „Convieţuire prin joc” şi are rolul de a promova multiculturalismul, prietenia şi buna convieţuire.

Sosiţi tocmai de la Medgidia, din judeţul Constanţa, membrii Ansamblului interetnic „Kara-Su”, de la Şcoala generală „Constantin Brâncuşi” din Medgidia, este format din copii români, turci, tătari şi bulgari, care au mărturisit că li se pare extraordinar că pot afla lucruri noi despre tradiţiile altor etnii din ţara noastră.

„Prezentăm un dans tradiţional turcesc-tătăresc, în care sunt implicaţi şi copii români şi bulgari. Ideea mi se pare excelentă, aceea de a promova multiculturalismul

Dans tradiţional turcesc-tătăresc

„Prezentăm un dans tradiţional turcesc-tătăresc, în care sunt implicaţi şi copii români şi bulgari. Ideea mi se pare excelentă, aceea de a promova multiculturalismul (…), iar faptul că se întâlnesc aici etnii din toată ţară, dar şi ansambluri reprezentând provincii istorice româneşti, este un lucru extraordinar. Venim să ne prezentăm obiceiurile, tradiţiile, dansurile, costumele, să învăţăm unii de la alţii, ne respectăm reciproc”, a declarat directorul adjunct al Şcolii Generale „Constantin Brâncuşi” din Medgidia, Adrian Ilie.

O pată de culoare a fost dată şi de către membrii Ansamblului Folcloric Palucenka, din Dudeştii Vechi, judeţul Timiş, reprezentând bulgarii din Banat, cu costumele lor „vechi de peste 100 de ani şi care acum nu se mai confecţionează”, care au mărturisit că se bucură foarte mult că au avut ocazia să evolueze, în premieră, „la adâncime” şi să-şi facă prieteni no.

Din Timişoara au venit o parte din copii de la Ansamblul Folcloric şi de Ţiteră „Bokréta”, reprezentând maghiarii din Banat, care i-au încântat pe spectatori cu „un buchet de cântece populare din dialectul dunărean, voce şi la ţiteră”.

Din Timişoara au venit o parte din copii de la Ansamblul Folcloric şi de Ţiteră „Bokréta”, reprezentând maghiarii din Banat, care i-au încântat pe spectatori cu „un buchet de cântece populare din dialectul dunărean, voce şi la ţiteră”.

Conducătorul ansamblului, Szabo Ferenc, consideră că ideea întâlnirii multietnice de la Praid este una foarte bună, iar copiilor, „aceste momente le picură în inimă lucruri pe care ei acum nu le simt, dar cândva, când vor fi adulţi, îi vor ajuta să vadă lumea altfel”.

Reprezentând Oltenia, Ansamblul folcloric „Hora Desnăţuiului” din localitatea Bârca, judeţul Dolj, a atras toate privirile datorită costumelor foarte frumoase şi a prestaţiei deosebite.

Iniţiatorul şi organizatorul evenimentului, Seprodi Zoltán, directorul Salinei Praid, crede că de la copii pot învăţa şi adulţii că în România se poate convieţui frumos, indiferent de etnia pe care o ai, de limba pe care o vorbeşti.

La rândul lui, primarul din Praid, Bokor Alexandru, spune că mesajul acestui eveniment, desfăşurat în premieră naţională într-o salină, este că indiferent de naţionalitate şi limba vorbită, minorităţile doresc să dea valoare ţării noastre.

„Mesajul acestui festival, în premieră organizat în Praid, este că, indiferent de limba vorbită, de naţionalitate, indiferent de cultură, dorim să dăm o valoare acestei ţări, adunând toate valorile minorităţilor naţionale, într-un buchet de flori naţional, ca să ducem înainte România, această ţară minunată, într-o formulă modernă, europeană”, a spus Bokor Alexandru.

 

 

5
Roland Hornung este conducătorul Ansamblului de dansuri săseşti „GoldRegen”, din Reghin şi crede că prezenţa la festival „este o oportunitate foarte frumoasă de a dansa împreună maghiari, nemţi, români, polonezi, bulgari, din Banat, din Bucovina, din Ardeal, de a ne cunoaşte, de a ne împrieteni”.


http://www.primaria-praid.ro/ro/

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.