vineri, aprilie 26, 2024

Turcia are trupe staţionate în Idlib – singura provincie siriană încă dominată de Jabhat Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra.

Ofensiva forțelor guvernamentale siriene contra pozițiilor rebelilor din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, amenință eforturile comune ale Turciei, Rusiei şi Iranului în vederea instaurării păcii în regiune, a declarat miercuri seară șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu, transmite Reuters.

Ministerul de Externe turc i-a convocat recent pe ambasadorii Rusiei şi Iranului la Ankara pentru a le prezenta o notă de protest contra operațiunilor militare în desfășurare în Idlib, a explicat Cavusoglu într-o întâlnire cu jurnaliști germani desfășurată în stațiunea turcă Antalya.

”Le-am reamintit că ele (Rusia şi Iranul) sunt garantele puterilor regimului sirian”, a spus oficialul turc.

Syrie_Septembre_2017_AA

Turcia are trupe staționate în Idlib – singura provincie siriană încă aflată sub controlul rebelilor – ca parte a unui acord convenit anul trecut cu Moscova şi Teheranul de a transforma această provincie într-o ‘zonă de detensionare’.

”Regimul sirian a încălcat încetarea focului, a atacat şi a ucis oameni nevinovaţi. Dacă lucrurile vor continua în acest fel, procesul Astana şi posibilul proces Soci vor fi subminate”, a subliniat Mevlut Cavusoglu.

În luna decembrie, Rusia, Turcia şi Iranul au decis să organizeze pe 29-30 ianuarie acest an, în staţiunea rusă Soci, un aşa-numit ‘Congres al poporului sirian’, unde reprezentanţi ai diverselor facţiuni din Siria vor analiza căile de soluţionare a conflictului.

Provincia siriană Idlib, situată la frontiera cu Turcia, care se teme de un aflux de refugiaţi, este singura care a scăpat în totalitate controlului din partea Damascului şi este dominată de Jabhat Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra.

La jumătatea lunii decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o retragere parţială a trupelor ruse desfăşurate în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad, apreciind că misiunea a fost ‘îndeplinită în mod strălucit’. Armata rusă va păstra în Siria un Centru de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană de la Hmeimim şi pe cea navală de la Tartous, situate în vestul Siriei.


 

 

 

 

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.