duminică, mai 19, 2024

În aşteptarea aniversării lui Eminescu, o nouă carte

Scriitorul Laurian Stănchescu ne destăinuie mobilul scrierii şi publicării unei noi cărţi dedicate celui care rămâne geniul Poporului Român: Mihai Eminescu. Ea se numeşte: „Mihai Eminescu, un Dumnezeu rănit” şi se adaugă unui lung şir de biografii şi evocări dedicate poetului. Acest fapt demonstrează perenitatea operei poetului nostru naţional dar şi responsabilitatea generaţiilor literare care se succed. Iată confesiunea scriitorului:

„Am așteptat 30 de ani să public o asemenea carte, mi-a fost teamă că Mihai Eminescu va fi sfărâmat din nou din dimensiunea sa stelară, cosmică de unde descinde. Cartea arată divinitatea umană a geniului eminescian, dar și paradoxul sfărâmării în această „captivitate”. Vă imaginați un zeu pus în lanțuri de… oameni? Înfometat, bătut, umilit și ucis? Asta a fost viața preazilnică a lui Mihai Eminescu. Denunț aceste lucruri și mi le asum.coperta eminescu

„Mihai Eminescu, un Dumnezeu rănit”, arată suferința spirituală și fizică a geniului lui Mihai Eminescu, supliciul la care a fost supus, iar în final eliminarea sa brutală (culminând cu dispariția fizică) din societate și din presă. Nu cred că cititorul este pregătit pentru o confruntare cu un Eminescu bătut cu frânghii ude la Mânăstirea Neamț, arestat și trimis acolo forțat, persecutat, umilit și desconsiderat. Este o carte care schimbă fundamental ideea despre tragismul și destinul geniului. Mihai Eminescu a murit de foame (a cerut un pahar cu lapte cu câteva clipe înainte de a muri) și s-a stins închis și sechestrat într-o celulă de spital. Pot spune și eu ca Ciprian Porumbescu: „De-acum pot muri, am cântat întregii Dacii”! Cum i-a cântat și Mihai Eminescu… Să mori pentru Mihai Eminescu, „nu credeam să-nvăț a muri vreodată”! ”

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.