duminică, mai 19, 2024

Migraţia. O problemă majoră a lumii contemporane

FRONTEX afirmă că un umăr record de migranți ilegali au sosit la bordul unor ambarcațiuni, pe țărmurile Spaniei , în luna noiembrie.

Aproximativ 3.900 de migranți ilegali au debarcat pe țărmurile Spaniei în noiembrie, a indicat luni agenția pentru frontierele Uniunii Europene, FRONTEX, precizând că este vorba de un număr lunar record de când au început înregistrările în 2009, relatează agenția DPA. Numărul este ”de trei ori mai mare” decât cel înregistrat în noiembrie 2016, a afirmat FRONTEX, adăugând că ”mai mult de jumătate” dintre migranți sunt algerieni și marocani, și majoritatea celorlalți provin din Africa de Vest.

foto 2 migranti
De la începutul acestui an, peste 21.100 de migranți au traversat Marea Mediterană către Spania

De la începutul acestui an, peste 21.100 de migranți au traversat Marea Mediterană către Spania, o creștere de la un an la altul de 140 %, și în noiembrie 2017 au sosit mai mulți migranți în Peninsula Iberică decât în Grecia, unde numărul nou-sosiților a scăzut la 3.700, a indicat agenția europeană.

Potrivit FRONTEX, Italia rămâne principalul port de intrare pentru migranții care iau calea mării către Europa, înregistrându-se 5.300 de nou-sosiți în noiembrie, cu o zecime mai puțini față de octombrie. În primele 11 luni ale acestui an, au sosit 116.400, cu circa o treime mai puțini decât în perioada ianuarie-noiembrie 2016.

Numărul total al migranților sosiți pe Marea Mediterană în primele 11 luni ale acestui an a scăzut la circa 186.500, a precizat FRONTEX, calculând că aceasta reprezintă o scădere de 62 % față de aceeași perioadă a anului 2016.

Numărul total al migranților sosiți pe Marea Mediterană în primele 11 luni ale acestui an a scăzut la circa 186.500, a precizat FRONTEX, calculând că aceasta reprezintă o scădere de 62 % față de aceeași perioadă a anului 2016.

Reducerea fluxurilor migratorii este legată de acordurile pe care Italia le-a semnat în acest an pentru a introduce supravegherea la granița maritimă libiană. Organizațiile pentru drepturile omului au criticat aceste acorduri, întrucât ele îi împiedică pe migranți și refugiați să fugă de abuzurile și sclavia din taberele de detenție libiene.

 

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.