duminică, noiembrie 17, 2024

Procurori americani acuză un individ care a sfidat sancțiunile internaţionale impuse Iranului, că a încercat să reprezinte interesele lui Erdoğan

Procurori americani susțin că un comerciant de aur iranian (Reza Zarrab), acuzat în SUA de încălcarea sancțiunilor la adresa Iranului, a recunoscut că ar fi avut legături cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan (pe vremea când era încă prim-ministru), reprezentându-i interesele în materie de afaceri, a declarat agenţia de ştiri Reuters vinerea aceasta.

Într-o notificare depusă luni la Curtea Districtuală din Manhattan, procurorii au afirmat că „guvernul se aşteaptă ca dovezile incluse în proces să arate că guvernul turc și oficialii sectorului bancar au fost implicaţi în sustragerea de la respectarea sancțiunilor.” Notificarea vine cu detalii privitor la convorbirile și documentele telefonice înregistrate din care reiese, potrivit procurorilor, că Zarrab are în vedere interesele personale ale lui Erdoğan.

rıza-zarrab-mehmet-hakan-atilla-1

Erdoğan nu a fost inculpat în privinţa nici unui delict.Însă, pe 24 octombrie, președintele turc a declarat că arestarea lui Zarrab și a lui Mehmet Hakan Atilla, director general adjunct al băncii de stat Halkbank, a fost o operațiune care viza în mod deliberat Turcia. „Autoritățile americane vor să-l încolțească [pe Zarrab], încercând să-l forţeze să devină informator; îl ameninţă cu lucruri de genul: „Dacă menționați cutare sau cutare nume, veţi fi închis pe o perioadă îndelungată de x ani, iar dacă menționați cutare şi cutare nume, veţi fi închis pe o perioadă de y ani”…“

„Urmărim cum se desfăşoară toate acestea. Știm să turnăm gaz pe foc, dacă se va proceda în felul acesta. Vom dezvălui totul”, a spus acesta.

Erdoğan a declarat în septembrie că a comunicat Washingtonului că Turcia nu consimţise deloc să respecte sancțiunile impuse Iranului, cerând SUA să reexamineze acest rechizitoriu. A mai spus că președintele american Donald Trump l-a sunat personal și a fost de acord să analizez mai atent cazul.

Procurorii l-au acuzat pe Zarrab (care s-a născut în Iran) precum și pe ceilalţi părtaşi la conspiraţie de gestionarea a sute de milioane de dolari spre beneficiul guvernului iranian și al altor entități iraniene din 2010 până în 2015, în cadrul unui plan graţie căruia s-au sustras respectării sancțiunilor impuse de SUA.

Nouă persoane au fost acuzate penal dar numai Zarrab și Atilla se află în custodia SUA. Procesul este programat să înceapă pe 27 noiembrie.

Afirmațiile au fost făcute în aceeași zi în care avocații lui Atilla au spus că Zarrab „practic nu e implicat în mod direct”, Atilla putând fi singurul inculpat care va apărea în proces; mai mult, se crede că Zarrab se pregătește să-şi recunoască vinovăția, ori să coopereze; o altă posibilitate ar fi că acuzațiile aduse împotriva lui s-ar putea schimba.

erdogan_links_alleged_in_us_documents_before_iran_trial_h8782_043e1

Zarrab a fost principalul suspect într-o investigație majoră a corupției din Turcia, care a fost făcută publică în decembrie 2013; în cadrul acesteia, Zarrab, împreună cu alții din rândurile fruntaşe ale guvernului în care Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) era pe atunci majoritar (inclusiv apropiaţi ai prim-ministrului Erdoğan) au fost suspectaţi de mituirea unor oficiali de bancă şi a unor membri ai Cabinetului în scopul facilitării unor tranzacții în interesul Iranului.

După ce Erdoğan a criticat acest caz, numindu-l „încercare de lovitură de stat pentru a-i răsturna guvernul” – totul fiind pus la cale de dușmanii săi politici; mai mulți procurori au fost eliminați, polițiştii care se ocupau de caz au fost înlocuiţi, iar ancheta împotriva lui Zarrab a fost abandonată.

 


 

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.