duminică, septembrie 8, 2024

Criza catalană. Evoluţii.

„Este foarte grav. Iresponsabilitatea totală a lui Puigdemont nu are limite”, a notat PP al premierului spaniol Mariano Rajoy.

Surse din cadrul guvernului de la Madrid citate de mass-media spaniole au declarat că îl consideră pe Puigdemont un fost șef al guvernului catalan ale cărui acțiuni vor fi anchetate în justiție.

Liderul catalan Carles Puigdemont a îndemnat sâmbătă la o „opoziție democratică” față de ordinele guvernului spaniol de a-i destitui administrația și a dizolva parlamentul regional, informează dpa și AFP.

Într-un discurs televizat, Puigdemont a declarat că activarea articolului 155 al Constituției Spaniei este ilegală, iar destituirea executivului catalan și disoluția parlamentului regional decise vineri de Madrid „sunt decizii contrare voinței cetățenilor țării noastre”.

„Vom continua să lucrăm pentru construirea unei țări libere”, a adăugat Puigdemont, într-un discurs în care el nu pare să-și recunoască destituirea.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la mijlocul zilei la Madrid pentru menținerea Cataloniei în componența Spaniei, la o zi după ce parlamentul catalan a votat o declarație de independență care constituie o provocare fără precedent în ultimii 40 de ani la adresa statului spaniol, relatează AFP.

„Puigdemont, la închisoare!”, „Ceea ce s-a întâmplat în Catalonia este o rușine”, susțineau cele câteva mii de persoane adunate în Plaza de Colon, numită astfel în cinstea navigatorului spaniol Cristofor Columb și simbol al grandorii Spaniei.

Totodată, unii dintre manifestanți au denunțat convocarea alegerilor de către guvernul central al lui Mariano Rajoy, care a dizolvat vineri parlamentul catalan dominat de secesioniști și l-a destituit pe premierul separatist al regiunii, Carles Puigdemont. „Nimic nu se va schimba în următoarele două luni”, când va fi organizat scrutinul, la 21 decembrie, iar riscul unei escaladări a situației este real, consideră Carlos Fernandez, inginer în vârstă de 41 de ani, unul dintre manifestanți.

Parchetul a anunțat vineri că va declanșa în zilele ce urmează urmăriri pentru „rebeliune” împotriva lui Carles Puigdemont, acesta riscând până la 30 de ani de închisoar.

Numărul de participanți a fost totuși mai mic decât la precedentele manifestații pentru unitatea Spaniei, organizate de Fundația pentru apărarea națiunii spaniole.

La manifestație au participat și reprezentanți de dreapta, printre care Pablo Casado, unul dintre liderii Partidului Popular aflat la putere în Spania. „Catalonia nu a fost și nu va fi niciodată independentă”, a declarat el, subliniind că „democrația a fost restaurată” în regiune prin aplicarea Constituției.

În Spania locuiesc peste un milion de români, iar in zona Cataluniei sunt peste 150 000. Cu toate că românii din zona Cataluniei formează o comunitate puternică și bine integrată românii nu au fost chemați să participe la referendumul de pe 1 octombrie pe motivul că nu sunt cetațeni, ci doar rezidenți.

„Chiar dacă Guvernul de la Madrid a transmis nenumărate mesaje optimiste, credem că șomajul va crește considerabil in zona Cataluniei în următoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi românii. Vrem să venim in sprijinul lor și să le oferim posibilitatea să lucreze în alte zone ale Spaniei, „a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE”.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.