joi, aprilie 25, 2024

Activiştii Amnesty International din Turcia, unii eliberaţi, alţii în arest

Un lider al Amnesty International și șapte activiști au fost eliberați din arestul preventiv.

O instanță din Turcia a decis miercuri eliberarea din arestul preventiv a opt inculpați, printre care și Idil Eser, directorul filialei naționale a organizației Amnesty International, informează agențiile de presă internaționale. Ei sunt acuzați de infracțiuni legate de terorism, iar următorul termen în proces este pe 22 noiembrie.

În dosarul respectiv sunt inculpați în total 11 activiști pentru drepturile omului. Pedepsele pentru acuzațiile care li se aduc merg până la 15 ani de închisoare. Majoritatea au fost arestați în iulie. Doi dintre ei au fost eliberați înainte de decizia de miercuri, iar președintele Amnesty International Turcia, Taner Kilic, rămâne în arest în provincia Izmir, unde este acuzat și de alte infracțiuni.

Printre cei puși în libertate miercuri se numără un cetățean german și unul suedez. Nefiind supuși niciunor restricții, ei intenționează să părăsească Turcia cât mai curând posibil, a anunțat avocatul lor. https://www.letemps.ch/monde/2017/10/25/turquie-ouvre-proces-militants-dont-deux-responsables-damnesty

taner-kılıç

Președintele Amnesty International Turcia, Taner Kilic, rămâne în arest în provincia Izmir.

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a salutat decizia instanței, dar a reamintit că în Turcia sunt în continuare arestați „din motive de neînțeles” și alți cetățeni germani.

http://www.liberation.fr/planete/2017/10/26/turquie-maintien-en-detention-d-un-responsable-d-amnesty_1605844

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.