sâmbătă, mai 18, 2024

Orhan Pamuk: ,,Din motive politice, nu mai pot trăi în Istanbul. Plec în liniște.”

Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel, a declarat  într-un dialog pentru publicaţia  italiană ,,La Stampa”, că nu mai poate trăi în Istanbul și că a părăsit Istanbulul ” într-un mod silențios”.

Publicaţia  intitulată ,,Tutto i libri” (toate cărțile) care ia  plusul ziarului italian, a dedicat în această săptămână spaţii largi ,scriitorului turc. Orhan Pamuk la rândul său în  cartea sa, ,, Istanbul: Amintiri și Oraș”,publică fotografii vechi și vederi din Istanbul .

Pamuk a precizat că în ultimii 15 ani, Istanbulul a suferit multe schimbări negative. Noua carte apare sub sub titlul : ,,Au distrus Istanbulul pe care-l iubeam”

,,Din cauza viziunii politice, nostalgia, a devenit ceva greșit.

Pamuk ,, Nu iubesc acest mod de a fi al Istanbulului, care mi-a distrus amintirile” a spus el adaugă următoarele:

pamukk
Laureatul Premiului Nobel, Orhan Pamuk: ,, Sunt convins de faptul că viitorul Turciei este în Occident. Eu am crescut cu această credință. Astăzi, în Turcia nu există gândire liberă și asta mă enervează enorm, mă supără, mă dă peste cap”.

,, Astăzi, poate Istanbulul este un oraș mai bogat, dar este un oraș cu puțină libertate. S-a schimbat arhitectura, economia, casele din lemn pe care le îndrăgeam au fost dărâmate. De mulți ani, strâng fotografiile vechi cu  Istanbulul. Nu știu de ce fac acest lucru. Poate că aceste fotografii au rămas totul din ce a fost o dată.  Ăsta este omul, mai întâi dărâmă după ceea începe să cadă în nostalgie. Dar și acum, este greșit să fii nostalgic,  din punctul de vedere al politicii !”

Pe de altă parte, Pamuk a precizat că el însuși s-a schimbat mult. Dintr-un tânăr de clasă medie a ajuns o persoană care călătorește și cunoaște lumea întreagă. El spune că  a apreciat democrația, respectul față de diferențe și separarea puterilor.

,,Din motive politice numai pot trăi în Istanbul”

De  ceva timp, Pamuk trăiește în New York și predă la Universitatea Colombia. Scriitorul turc spune că Occidentul nu mai este un mister ,, Trăiesc des în Occident, dar  Istanbulul este casa mea. Chiar dacă casa voastră trece prin schimbări, ea este tot casa voastră și asta nu se va schimba. Dar din motive politice, numai pot trăi în Istanbul. Și să nu uităm că, la ultima alegere, mai mult de 50% din populația din Istanbul a votat contra președintelui Erdogan. Adică nu sunt singurul care gândește în acest fel.” a precizat el.

Pamuk a mai adăugat faptul că mai vizitează Istanbulul din când în când, dar mai pe ascuns.

,,M-am transformat într-un scriitor politic. Sunt gelos pe scriitorii din Occident.”

Când spune asta , Pamuk se şi explică: ,,Pentru că, într-un reportaj făcut despre el, scriitorului din Occident nu i se pun întrebări politice în legătură cu țara.

Lui i se pun întrebări în legătură cu cartea scrisă.”

În momentul în care  i se pun întrebări politice în legătură cu țara sa și pentru că Turcia are probleme mereu,Pamuk  simte că este responsabil să răspundă la aceste întrebări. ,, Din cauza acestor întrebări am devenit un scriitor politic. La început eram criticat de către colegii mei pentru că încercam să stau departe de aceste subiecte. Dar eu vreau numai să-mi povestesc poveștile.” a zis el.

,,Viitorul Turciei este în Occident”

Autorul reportajului spune la un moment dat :,, Istanbul este o graniță între două lumi, este un pod între Creștinism și Islam. Ieri, lua parte din  afara istoriei, astăzi ia loc în mijlocul istoriei”.La aceste remarci,  Orhan Pamuk a adăugat următoarele:

,, Eu nu vreau să fiu un pod. Cred și sunt convins cu siguranță că viitorul Turciei se află în Occident. Cu această speranță am crescut. Am avut parte de o educație occidentală, laică, deschisă. Astăzi în Istanbul (în Turcia), nu există libertatea de gândire și asta mă enervează, mă întristează, mă dă peste cap.”


 

 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.