sâmbătă, mai 4, 2024

Reuniune informală ministerială la Londra

Miniştri de externe din Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia, România și Slovenia. Securitatea europeană și internațională – pe agendă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează într-un comunicat de presă că întâlnirea a oferit prilejul unui schimb de opinii pe teme de actualitate privind securitatea europeană și internațională. Au fost abordate, printre altele, stadiul implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Varșovia, evoluțiile regionale de securitate (Balcanii de Vest, vecinătatea estică, inclusiv Marea Neagră), dosarul nuclear iranian și situația din Peninsula Coreeană.

‘A reieșit sprijinul general pentru aprofundarea relației UE-NATO, pentru asigurarea securității europene, a gestionării comune a amenințărilor de securitate de pe flancul estic și consolidarea rezilienței statelor din regiune”, arată MAE.

foto 2 melescanu
Ministrul Meleșcanu a subliniat importanța Parteneriatului strategic cu Marea Britanie

Totodată, ministrul Meleșcanu a subliniat importanța Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, a gradului ridicat de convergență între pozițiile de politică externă și securitate ale României, respectiv Marii Britanii, aceasta din urmă având una dintre cele mai importante prezențe militare aliate în regiunea Mării Negre, pe toate categoriile de arme.

În plus, ministrul român a reiterat interesul părții române de a dezvolta, în continuare, propriul parteneriat strategic cu Marea Britanie, în deplină coerență și consecvență cu dezideratul menținerii unității europene și susținerii ambițiilor viitoare ale UE, de consolidare a dimensiunii de securitate și apărare.

Reuniunea nu și-a propus să discute aspecte legate de dosarul Brexit, pentru care există un cadru special de negocieri, iar statele membre ale UE au încredințat un mandat clar negociatorului șef Michel Barnier, menționează MAE.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.