vineri, mai 17, 2024

Escaladarea rupturii: SUA versus Turcia

Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul SUA în Turcia, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan, în condițiile în care relațiile dintre Ankara și Washington traversează o perioadă extrem de turbulentă, informează AFP.

https://www.lorientlejour.com/article/1077370/les-dirigeants-turcs-vont-boycotter-lambassadeur-americain-affirme-erdogan.html

„Nu-l mai considerăm reprezentantul SUA în Turcia”, a declarat Erdogan în timpul unei deplasări la Belgrad, adăugând că ambasadorul american John Bass nu va fi primit de guvernul turc pentru turneul său de rămas bun înainte de a părăsi Ankara în următoarele zile, el urmând să preia postul de ambasador al SUA în Afganistan.

Relațiile dintre Turcia și SUA, două țări partenere în cadrul NATO, traversează o perioadă de puternice tensiuni după inculparea pentru „spionaj”, săptămâna trecută, a unui angajat turc de la consulatul general american din Istanbul.

Acest angajat este acuzat de justiția turcă că ar avea legături cu clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA și pe care Ankara îl consideră eminența cenușie a puciului eșuat din 15 iulie 2016 fără să aibă sau să producă vreo dovadă până în prezent.

Ca reacție la arestarea lui, Ambasada SUA la Ankara a anunțat duminică suspendarea majorității serviciilor sale pentru eliberare de vize în misiunile diplomatice americane din Turcia. Ankara a luat o măsură similară.

„Dacă ambasadorul american a luat această decizie din proprie inițiativă, atunci liderii SUA nu ar trebui să-l mențină în funcție niciun minut în plus. Ele ar trebui să-i spună: ‘Cine te-a autorizat să strici relațiile dintre Turcia și SUA?'”, a declarat Erdogan.

El s-a declarat de asemenea favorabil arestării unui angajat turc de la consulatul american din Istanbul, afirmând că poliția turcă a strâns elemente ce demonstrează că „ceva se punea la cale” acolo.

Un alt angajat turc de la același consulat a fost convocat de justiția turcă în cadrul unei anchete asupra mișcării predicatorului Gulen.

„Americanii ar trebui să-și pună această întrebare: cum s-au infiltrat acești agenți în consulatul lor din Istanbul?”, a mai declarat Erdogan.

‘Războiul vizelor’ dintre Turcia și SUA survine după luni de tensiuni crescânde între cele două țări — partenere în cadrul NATO — din cauza dezacordului asupra dosarului sirian și a mai multor afaceri judiciare din SUA în care sunt implicați inclusiv gărzi de corp ale președintelui Recep Tayyip Erdogan și un fost ministru turc.

http://www.leparisien.fr/flash-actualite-monde/heurts-a-washington-la-turquie-convoque-l-ambassadeur-americain-22-05-2017-6972978.php


 

 

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.