marți, aprilie 30, 2024

Războiul vizelor între Washington și Ankara

Turcia a anunțat duminică seară că încetează să mai elibereze vize americanilor, cu excepția vizelor de imigrare, ca răspuns la o decizie de același fel luată de Washington, transmite AFP.

„Evenimentele recente au constrâns guvernul turc să reevalueze angajamentul guvernului Statelor Unite în favoarea securității instalațiilor și personalului misiunii turce”, a informat pe Twitter ambasada Turciei la Washington.

„Cu scopul de a reduce numărul vizitatorilor în reprezentanțele noastre diplomatice și consulare din Statele Unite în timpul acestei evaluări, am suspendat toate serviciile de vize pentru cetățenii americani în toate reprezentanțele diplomatice și consulare”, potrivit acestui text.

Restricțiile turce merg aparent mai departe decât cele decise de Statele Unite care, anterior, anunțaseră suspendarea eliberării de vize în toate misiunile diplomatice americane din Turcia, dar numai pentru vizele „ne-imigranților”. Acestea se eliberează persoanelor care călătoresc pentru turism, tratamente medicale, afaceri, lucru temporar sau studii. Vizele de imigrație se aplică solicitanților de reședință permanentă sau de cetățenie.

O primă versiune a comunicatului autorităților turce publicat pe Twitter afirma că această decizie se aplică „vizelor figurând în pașapoarte”.

Potrivit versiunii ulterioare, „măsura se aplică vizele (aplicate pe pașapoarte), precum și vizelor electronice și celor obținute la granițe”, lăsând nelămurită situația persoanelor care au obținut deja o viză.

Washingtonul anunțase aceste dispoziții ca urmare a arestării unui angajat al consulatului american de la Istanbul.


 

 

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.