duminică, septembrie 8, 2024

Pentru o mai bună protecție a Uniunii Europene împotriva atacurilor cibernetice

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru o mai bună protecție a Uniunii Europene împotriva atacurilor cibernetice, măsuri ce prevăd înființarea unei agenții în acest scop, precum și o certificare europeană în materie de securitate cibernetică pentru actorii din lumea informatică.

In 2016, peste 4.000 de atacuri de tip ransomware pe zi au fost înregistrate în Uniunea Europeană și ”80 % dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puțin un incident legat de securitatea cibernetică”, potrivit Comisiei.

foto 2 federicamogherini
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a afirmat că ”Uniunea Europeană va avea o politică cibernetică internațională care va promova un spațiu cibernetic deschis, liber și sigur, va sprijini eforturile de elaborare a unor norme de comportament responsabil al statelor, va aplica normele de drept internațional și va lua măsuri de consolidare a încrederii în securitatea cibernetică’

”Este o chestiune economică esențială, dar și una politică”, a declarat în fața presei comisarul european responsabil pentru securitatea UE, Julian King, insistând asupra faptului că atacurile cibernetice ”pot viza și instituțiile democratice” ale UE.

Comisia propune îndeosebi transformarea într-o adevărată ”Agenție de securitate cibernetică a UE” a actualei agenții europene ENISA, cu sediul în Grecia, al cărei rol se limitează în prezent la furnizarea de expertiză și consultanță.

foto 3Andrus-Ansip
Nici o țară nu poate face față singură provocărilor legate de securitatea cibernetică. Inițiativele noastre consolidează cooperarea, astfel încât țările UE să poată aborda aceste provocări împreună. Propunem, de asemenea, noi măsuri menite să stimuleze investițiile în inovare și să promoveze igiena cibernetică”, a declarat la rândul său comisarul european pentru piața unică digitală și vicepreședinte al Comisiei, Andrus Ansip.

Cu ”un mandat permanent”, cu ”resurse suplimentare” și cu ”competențe întărite”, agenția trebuie să îmbunătățească, potrivit Comisiei, ”pregătirea UE în caz de atacuri” cibernetice.

Agenția va avea ca sarcină în special organizarea în fiecare an a unor ”exerciții paneuropene de securitate cibernetică”, precum și schimbul de informații între statele membre referitor la amenințări.

Ea va avea totodată un rol cheie în sistemul de ”certificare în materie de securitate cibernetică” pe care îl propune Comisia pentru produsele și serviciile informatice.


 

 

 

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.