vineri, mai 3, 2024

Avram Iancu omagiat la Ţebea..

Manifestările au loc în cimitirul din Țebea, acolo unde se află mormântul lui Avram Iancu, între cei prezenți numărându-se președintele Camerei Deputaților și președinte al PSD, Liviu Dragnea, miniștrii Mihai Fifor, Doina Pană, Victor Negrescu, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentarul european Viorica Dăncilă, parlamentari și autorități din județele Hunedoara, Arad, Alba și Bihor.

„Sărbătoarea națională de la Țebea a dobândit o valoare tradițională, cu valențe de suflet pentru toți românii. (…) Avram Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, pregătind drumul spre Marea Unire de la 1918”, a declarat în fața asistenței primarul comunei Baia de Criș, Mihai Liviu Gorcea. Avram Iancu este considerat de istorici ca unul dintre românii care au jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în cimitirul din Țebea.Avram_Iancu

Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara) a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilortransilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.