Manifestările naţionale şi cele internaţionale îşi propun să-i unească în Ziua Limbii Române pe cei care vorbesc şi simt româneşte şi dau ocazia de a ne reaminti că limba română este patria mea şi că limba noastră-i o comoară. Tot în 31 august, Republica Moldova marchează sărbătoarea similară Limba Noastră, celebrată din 1990.
Pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională, ziua de 31 august a fost proclamată, prin legea 53/2013, drept Ziua Limbii Române.
Ziua Limbii Române este marcată de autorităţi şi instituţiile publice, de reprezentanţele diplomatice, institutele culturale ale României şi de instituţiile româneşti din străinătate prin organizarea de programe şi evenimente cultural-educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.
Între 30 august şi 4 septembrie 2016, Ziua Limbii Române a fost marcată şi în comunităţile de români din Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova printr-o serie de evenimente culturale. Potrivit unui comunicat al Institutului ‘Eudoxiu Hurmuzachi’.
Învaţată în familie şi în şcoală şi apoi iubită şi cultivată, sau ignorată, poluată ori uitată, limba e vie şi puternică pentru că exprimă, uneşte sau dezbină, defineşte identitatea, se moşteneşte şi se lasă moştenire.
Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este “tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute.”
Despre virtuţile limbii române Mihai Eminescu spunea „Limba este însăşi floarea sufletului etnic al românimii.”
Limba română, cu toate faptele de istorie, evoluţie şi dezvoltare este studiată atent în ultimii mai mult de 100 de ani de lingvişti şi, mai recent, de sociolingvişti, psiholingvişti sau specialişti în geografia lingvistică.
Concluziile lor şi ale celor care se îngrijesc de limba română în educatie, cultură sau media nu sunt întotdeauna încurajatoare şi par a contrazice uneori cugetarea lui Nichita Stănescu:
„A vorbi despre limba în care gândeşti este ca o zi de sărbătoare. Frumuseţea lucrurilor concrete nu poate fi exprimată decât în limba română. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanţă aparte îmi dau seama că ea o are! Această observaţie, această relevaţie am avut-o abia atunci când am învăţat o altă limbă„.
Limba română, cu toată diversitatea, bogăţia şi forta sa expresivă, n-a aşteptat însă o anume zi pentru a fi sărbătorită, marii gânditori, scriitori şi poeţi au celebrat-o prin toate scrierile lor sau au cântat-o în ode, iar înţelepciunea populară s-a exprimat despre limba noastră strămoşească cu haz şi har în proverbe şi zicători.
„Limba dulce mult aduce„.
„Limba ta e capul tău„.
„Limba îndulceşte, limba amăreşte„.
http://stiri.tvr.ro/in-31-august-ziua-limbii-romane-28-de-milioane-de-oameni-din-intreaga-lume-vorbesc-romaneste_821367.html#view
Eveniment simbolic, Ziua Limbii Romane celebrata astazi ne aminteste de faptul ca fiecare zi este pentru noi Ziua Limbii romane.
Deopotriva pentru cei care traim in Romania, pentru fratii nostri de dincolo de Prut si pentru cei care simt romaneste in adancul sufletelor lor oriunde s-ar afla prin lume, pe meridiane indepartate.
Este unul din prilejurile in care autoritatile statului roman pot sa isi manifeste solidaritatea si forta de actiune sincretica in afirmarea ideilor fundamentale pentru ca acel plan de tara despre care se vorbeste de multe ori contine apararea limbii romane dar se si bazeaza pe pe aceasta Ministerul Culturii si Identitatii Nationale poarta acum in insasi titulatura sa acum, acest accent esential- identitatea nationala – care se afirma constant prin limba , prin limba romana factorul de coagulare a fiintei nationale.
Evenimentele la scara nationala sunt importanta si esentiale, ele emotioneaza si ajung la sufletul oamenilor.
Dar pentru apararea limbii romane sunt esentiale gesturile de fiecare zi, deopotriva pasiunea invataoarei din cel mai indepartat sat si felul in care reporterul de televiziune isi alcatuieste stirea. Sa nu uitam ca aceste gesturi si fapte aparent mici si repetitive sunt cele care educa. Scopul nostru este acela ,mai cu seama de a forma generatii care vin constiente de valoarea si frumusetea limbii romane ,de apararea eiin fata unui puhoi adeseori rau inteles de preluari argotice din limbile la moda,limbile puternice ale momentului istoric pe care il traim.
Promovarea limbii române trebuie să constituie o preocupare constantă în activitatea Institutului Cultural Român, în acord cu linia strategică şi cu obiectivele principale ale legii de funcționare. Lansări de carte, expoziții, evenimente pe Facebook… iată proiectele rețelei institutelor culturale românești din afara țării (împreună cu ambasadele sau consulatele-reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu importanți parteneri culturali locali) pentru a omagia „Ziua Limbii Române”…
Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990 (la un an de la contextul istoric reprezentat de Marea Adunare Națională/27 august 1989 și lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM/29 august-1 septembrie), sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră” (modificare determinată de prevederile art. 13 din Constituția Moldovei). În 2004, Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu Ziua Independenței(aceasta nu a mai avut loc). De la venirea administrației liberale în fruntea municipiului Chișinău, sărbătoarea și-a recăpătat numele de „Limba noastră cea română”, cel puțin în capitala republicii Legea cu privire la sărbătorirea Limbii Române pe 31 august a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Motivul legiuitorului pentru alegerea acestei zile este că în aceeaşi zi are loc o sărbatoare similară în Republica Moldova numită „Limba Noastră“ încă din 1990.
Vernisajul expoziției ’31 august Ziua Limbii Române’, organizată la Biblioteca Academiei Române, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Limbii Române; 29 august 2014