duminică, mai 19, 2024

Arheologie: Jbel Irhoud, printre siturile istorice naționale și internaționale

Marocul intenționează ca Jbel Irhoud, satul în care au fost descoperite cele mai vechi fosile aparținând speciei umane, să devină sit internațional arheologic și istoric.

„Graţie  certei sale valori arheologice pentru întreaga umanitate, ministerul lucrează la includerea Jbel Irhoud printre siturile istorice naționale și internaționale”, a consemnat cotidianul marocan Le Matin citându-l pe ministrul culturii și comunicațiilor Mohamed Laaraj.

În luna iunie, o echipă internațională de oameni de știință a descoperit fosilele de Homo sapiens, cea mai veche dintre speciile umane, în satul îndepărtat Jbel Irhoud din apropierea orașului Youssoufia din sudul țării.

Conform Institutului pentru Științe și Patrimoniu Arheologic din Maroc, rămășițele de Homo sapiens datează din urmă cu peste 300.000 de ani.

Aceste rămășițe devansează cu 100.000 de ani data estimată inițial pentru apariția speciei umane și sugerează că oamenii nu au evoluat în exclusivitate în Africa de Est.

Catalogând descoperirea celor mai vechi fosile de Homo sapiens în Jbel Irhoud drept o „adevărată realizare”, Laarj a declarat că această regiune ar putea asista în viitor și la alte descoperiri arheologice cu impact la nivel internațional.

Arheologul  Jean-Jacques Hublin consideră de altfel acest sit ceva excepţional pentru umanitate.

Începând din anii ’60, mai multe fosile datând din Mezolitic au fost descoperite în Jbel Irhoud.(https://www.sciencesetavenir.fr/sciences/le-site-de-jebel-irhoud-au-maroc-l-obsession-de-jean-jacques-hublin_113659)

Jean-Jacques Hublin avec le d’Homo sapiens, vieux de 300.000 ans mis au jour à Jebel Irhoud au Maroc,

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.