„România nu este țara unde s-a născut banking-ul și este foarte greu ca niște neinițiați să descopere roata în materie de activitate bancară,” a afirmat, vineri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-un briefing de presă.
„Aud și eu pe la televizor vrute și vrute. Două precizări vreau să fac. În urmă cu un an-doi se vorbea despre faptul că Polonia vrea să adopte o lege privind creditele în franci elvețieni. Nu a fost adoptată nici până în prezent. Îmi pare rău că niciunii dintre dvs. (mass-media — n. r.) nu ați sesizat că au trecut doi ani de zile de când s-a spus că, gata, de mâine, Polonia adoptă legea privind creditele în franci elvețieni. A adoptat, în schimb, Croația și este în stare de conflict cu Uniunea Europeană și plătește pentru asta. Un lucru important de avut în vedere, apropo de inițiative legislative”, a precizat Isărescu.
Oficialul BNR a menționat, totodată, că, la ora actuală, circa 6.000 de debitori ai băncilor sunt protejați de Legea dării în plată, și nu 600.000, cum s-a vehiculat în spațiul public.
„Mai reținem și faptul că s-a vorbit de 600.000 de debitori ai băncilor care ar fi protejați de Legea dării în plată, cum am auzit. Vorbim de nici 6.000 de debitori și cred mai bine au fost protejați cei care au intrat în negocieri bilaterale cu băncile și au ajuns la soluții de compromis, lucru pe care noi l-am sugerat de la început. Este foarte greu ca niște neinițiați să descopere roata în materie de activitate bancară. Nu este România țara unde s-a născut banking-ul și unde avem mari specialiști în domeniul bancar. Mai țineți minte poveștile de anul trecut, că toată Europa se va lua după noi? Nu s-a luat nimeni din Europa după noi”, a punctat guvernatorul BNR.