Parlamentul European s-a pronunțat joi ca negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană să fie suspendate în cazul în care Ankara va pune în aplicare reforma constituțională aprobată în urma referendumului din aprilie, care extinde practic prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.
Parlamentul European are însă o influență limitată pe această temă și Turcia a respins joi propunerea de a renunța la negocierile de aderare la UE în schimbul unei cooperări puternice în alte domenii.
Liderii UE l-au criticat pe Erdogan și comportamentul său față de oponenți atât înainte, cât și după puciul eșuat din luna iulie anul trecut, dar ei nu doresc să compromită acordul încheiat anul trecut cu Turcia, în virtutea căruia migranții care ajung în Grecia din Turcia pot fi trimiși înapoi, ceea ce a atenuat într-o oarecare măsuri criza migranților ce amenința unitatea UE.
Rezoluția adoptată de PE joi „invită Comisia și statele membre, în conformitate cu cadrul de negociere, să suspende oficial negocierile de aderare a Turciei, fără întârziere, dacă pachetul de reforme constituționale este pus în aplicare neschimbat”.
Reforma constituțională propusă de Erdogan îi extinde considerabil prerogativele, fapt care ar fi necesar, în opinia sa, pentru a asigura stabilitatea Turciei.
Partidele de opoziție și organizațiile pentru drepturile omului declară că aceste reforme amenință independența judiciară și că aceasta concentrează toată puterea în mâinile unui singur om. De asemenea, UE și-a exprimat îngrijorarea în această privință.
Comisia de la Veneția, precum și un grup de experți juridici din cadrul Consiliului Europei, for din care face parte și Turcia, au avertizat încă din luna martie, înainte de referendumul din Turcia, că această reformă constituțională reprezintă un „pas periculos înapoi” pentru democrație. Ankara a respins aceste critici.