joi, noiembrie 21, 2024

Vulnerabilităţile României în faţa atacurilor cibernetice

România este în rândul celor mai afectate ţări în urma atacurilor cibernetice . Nu avem o legislaţie în privinţa securităţii cibernetice, atrage atenţia un specialist din SRI.

 Oamenii nu au încă reflexul de a-şi proteja sistemele de operare, ceea ce-i face vulnerabili la un virus precum ‘WannaCry’.

 

Până acum, CERT.RO a primit 3 notificări de incidente cauzate de WannaCry: două de la instituţii publice şi una de la o companie privată. Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca sunt printre oraşele cele mai afectate de atacul cibernetic global. 92 de adrese IP din Capitală au fost afectate, 38 din Iaşi şi 15 din Cluj. Sunt date oferite de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Deşi a rămas fără urmări majore în ţara noastră, cel mai mare atac cibernetic din istorie a scos la iveală o breşă legislativă. Experienţa din ultimele zile a început să mişte lucrurile în Parlament.

atac-ciberneticVulnerabilităţi legislative au fost constatate şi la nivelul Uniunii Europene. De aceea, a fost adoptat un regulament, ce va intra în vigoare pe 25 mai anul viitor. Acesta obligă victimele să raporteze atacurile informatice, pentru ca extinderea lor să fie evitată.

Dincolo de legi, mulţi români nu iau nici măcar măsurile minime de protecţie. Un studiu recent arată că jumătate dintre ei nu îşi instalează constant update-urile de securitate pentru softuri. Cei mai mulţi spun că nu au timp, alţii că nu se pricep sau că nu le văd utilitatea.

Nici companiile nu prea fac update-urile necesare.

Experţii avertizează acum încă o dată românii să ia toate măsurile ca să-şi protejeze calculatoarele de atacurile tot mai sofisticate ale hackerilor.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender, la finalul anului 2016, pe un eșantion reprezentativ de 2.037 respondenți.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.