duminică, mai 19, 2024

Amnesty lansează o campanie pentru eliberarea președintelui AI Turcia

Organizația Amnesty International (AI) din Londra a lansat o campanie de acțiune urgentă împotriva recentei pedepse cu închisoarea a lui Taner Kılıç, avocat și președinte al consiliului AI Turcia.

AI a demarat campania pe Twitter pe 14 iunie pentru a-l sprijini pe Kılıç, cerând eliberarea lui, cu hashtag-ul #FreeTanerKılıç.

De atunci, membrii organizației au trimis mesaje de solidaritate fotografiindu-se cu însemnul #FreeTanerKılıc și prin postarea fotografiilor în social media.

Kılıç este membru fondator al AI Turcia și este președinte al consiliului de administrație din 2014. De asemenea, el a jucat un rol important în promovarea drepturilor de refugiat în calitate de avocat, alături de alte grupuri neguvernamentale naționale și alte persoane care lucrează pe aceste teme.

El este acuzat de utilizarea aplicației pentru smartphone ByLock.

ByLock este considerat de autoritățile turce ca fiind instrumentul de comunicare principal între adepții mișcării Gülen, care este acuzată de guvern că ar fi orchestrat o tentativă de lovitură de stat eșuată la 15 iulie 2016.

Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea, a negat categoric că ar fi avut vreun rol în lovitura de stat eșuată și a cerut o investigație internațională asupra acesteia, dar președintele Erdoğan – numind tentativa de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu” – și guvernul au inițiat o amplă purjare ,  epurarea simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor sale populare și plasarea lor sub control judiciar.

Zeci de mii de funcționari publici, ofițeri de poliție și oameni de afaceri au fost fie concediați, fie arestați pentru utilizarea ByLock după tentativa de lovitură de stat eșuată din iulie anul trecut.

Potrivit unui raport al agenției de știri de stat Anadolu, la 28 mai, 154.694 de persoane erau reținute și 50.136 erau închise din cauza presupuselor legături cu Gülen după tentativa de lovitură de stat eșuată. (Turkey Purge)


https://www.turkishminute.com/2017/06/17/amnesty-launches-campaign-for-release-of-ai-turkey-chairman/

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.