miercuri, mai 1, 2024

Isărescu: „Prin stimularea excesivă a consumului finanțăm de fapt locuri de muncă în exterior”

Economia este ușor dezechilibrată, iar prin stimularea excesivă a consumului finanțăm de fapt locuri de muncă în exterior, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la o conferință organizată de BNR și Banca Europeană de Investiții. „Acest risc (al finanțării excesive n.r.), care teoretic trebuie să fim atenți la el, nu spun că trebuie să sărim total peste el, este însă acum scăzut pentru România și avem alt risc, riscul ca investițiile să nu fie finanțate din mai multe considerente: atmosferă proastă, neîncredere. Ori, dacă nu vom finanța investițiile și mă bucur, le mulțumesc încă o dată colegilor de la BEI (Banca Europeană de Investiții n.r) pentru această inițiativă și pentru tema seminarului, dacă nu vom finanța investițiile ele nu au cum să crească și nu avem cum să ieșim din acest dezechilibru care este evident.Unde îl vedem? În faptul că importurile cresc sistematic de mai bine de doi ani, mai repede decât exporturile. Deci e clar că economia este ușor dezechilibrată, ca să nu zic mai multe. Prin stimularea excesivă a consumului finanțăm de fapt locuri de muncă în exterior. Hai să le finanțăm pe cele din interior, să finanțăm investițiile și crearea de locuri de muncă”, a spus Isărescu.

Acesta a afirmat că există un potențial de creditare dacă reformele structurale vor face bancabile mai multe companii. De asemenea, Isărescu a menționat faptul că, dacă se va continua prin blamarea băncilor pentru comportamente trecute, ne vom „adânci într-o mocirlă a vinovățiilor”.

„Acum economisim mai mult decât investim. Suntem în dezechilibru major. Ce o să facem, devenim exportatori de capital noi, românii?”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a declarat că, dacă nici statul nu s-ar finanța, pentru deficitul bugetar ar trebui să exportăm capital.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.