miercuri, mai 1, 2024

Festivalul de folclor și muzică populară românească al copiilor din Voivodina

Sunt înscriși în competiție 600 de elevi, aceștia urmând să-și dovedească talentul în probele de dans, interpretare instrumentală și vocală. „Copiii care vor obține note maximă vor fi răsplătiți cu premii, pentru fiecare dintre probele concursului acordându-se câte trei premii”, a precizat presedintele eveni, mentului, D. Cina;obiectivul principal urmărit de organizatori — printre aceștia aflându-se Asociația Culturală Artistică Ovcea și Consiliul Național al Minorității Naționale Române – este acela de a menține viu interesul tinerei generații pentru obiceiurile, tradițiile și cântecul popular românesc.

bucuria„Protejarea identității românești reprezintă, pentru noi, principala responsabilitate. Ne străduim să privim înainte, fără să ne uităm trecutul. Acolo sunt rădăcinile neamului nostru românesc, iar dacă am supraviețuit tuturor vicisitudinilor istoriei, datorăm destul de mult și folclorului”, a explicat Cina.

El a mai spus că „premii vor primi și ansamblurile, fanfarele și grupurile vocale care activează pe lângă casele de cultură ale celor 35 de localități cu populație majoritar românească din vestul Serbiei”.Potrivit acestuia, „meritul pentru modul în care copiii românilor din această parte a Serbiei păstrează nealterat folclorul românesc, revin cadrelor didactice și activiștilor culturali care îi antrenează permanent în activități artistico-spirituale”.Florian Copcea,trin,is special al Agerpres a relatatdespre acest eveniment .În localitatea Ovcea a avut loc Festivalul de folclor și muzică populară românească al copiilor din școlile cu predare în limba română din Provincia Autonomă Voivodina, Serbia. AGERPRES

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.