joi, mai 2, 2024

Turcia: Congres AKP. Preşedintele Erdogan, spre puterea totalitară

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va prelua conducerea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), de guvernământ, la congresul ce va avea loc la sfârșitul săptămânii, actualul lider și prim-ministru Binali Yildirim urmând să devină adjunctul său, transmite DPA, preluând presa turcă de joi.

Conform relatărilor posturilor NTV și A Haber, Binali Yildirim va continua să joace un rol proeminent după congresul de duminică de la Ankara.

Erdogan va redeveni membru al AKP, printre ai cărui fondatori s-a aflat, dar din care a fost obligat să demisioneze în 2014 după ce a fost ales președinte al țării. Erdogan și-a păstrat însă influența asupra partidului în ultimii doi ani și jumătate.

Reforma constituțională aprobată luna trecută prin referendum a extins considerabil puterile președintelui și a eliminat obligativitatea ca acesta să nu facă parte dintr-un partid politic.

Opoziția a acuzat fraudarea referendumului, încheiat cu un rezultat la limită în favoarea extinderii prerogativelor lui Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan se află la conducerea Turciei din 2003, anul în care a devenit prim-ministru.După următoarele alegeri legislative vor intra în vigoare majoritatea prevederilor

constituționale suplimentare, inclusiv cele care extind prerogativele prezidențiale și desființează funcția de prim-ministru.

Grupuri de opoziție avertizează însă asupra erodării mecanismelor de control reciproc între instituțiile statului.

Sursă:Agerpres

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.