luni, octombrie 14, 2024

Ce va ieşi din această întâlnire ? Trump versus Erdogan- o întâlnire tensionată

În pofida zâmbetelor de circumstanţă, ba chiar a promisiunilor de detensionare a situaţiilor, întîlnirea dintre Trump şi Erdogan pare tensionată.

Intalnirea dintre cei doi şefi de stat se deruleaza la o saptamână după anunţul Washington-ului de livrare în viitor a armelor către miliţiile kurde siriene YPG.

Lista doleanţleor formulate de Erdogan către americani ( menţioneaza le Monde) include nu doar problema miliţiilor kurde siriene dar şi dosarul predicatorului Fethullah Gülen, care trăieşte în SUA

Aşadar pretenţiile preşedintelui turc nu sunt surprinzătoare, rămâne de văzut cum se va finaliza această întîlnire la nivel înalt asupra căreia vom reveni. „Divergenţe şi înţepături” domină acest dialog la nivel înalt, cum comentează Marie Jego( Journaliste pour „Le Monde,trimis special la Istanbul )

http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2017/05/16/pour-leur-premiere-rencontre-trump-et-erdogan-promettent-d-apaiser-les-tensions_5128707_3222.html#iv9qm3F8YPliph5S.99

http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2017/05/16/pour-leur-premiere-rencontre-trump-et-erdogan-promettent-d-apaiser-les-tensions_5128707_3222.html

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.