sâmbătă, septembrie 7, 2024

SUA acuză regimul sirian că a folosit un crematoriu pentru a ascunde „crimele în masă” împotriva a mii de prizonieri

Guvernul american deține dovezi că regimul președintelui sirian Bashar al-Assad a construit un crematoriu lângă închisoarea Sednaya pentru a incinera cadavrele a mii de prizonieri uciși în acest complex penitenciar, situat la nord de Damasc, în cei șase ani de conflict, a declarat luni un oficial al Departamentului de Stat al SUA, într-un briefing de presă la Washington, transmit AFP, Reuters și DPA.

Prezentând presei o serie de fotografii luate prin satelit, Stuart Jones, asistent pentru Orientul Mijlociu al secretarului de stat, a acuzat Siria că a folosit acest crematoriu pentru a ascunde ‘crime în masă’. Oficialul american a cerut regimului Assad să pună ‘capăt acestor atrocități’, iar Rusiei să crească presiunea asupra Damascului.

În aceste fotografii, datate aprilie 2017, aprilie 2016, ianuarie 2015 și august 2013, declasificate de guvernul american, se pot vedea clădiri, una purtând legenda ‘închisoarea principală’, iar cealaltă ‘crematoriu probabil’.

O altă fotografie, cu legenda ‘zăpadă topită pe o parte a acoperișului’, atestă, potrivit lui Stuart Jones, existența unui ‘crematoriu instalat de regimul sirian’.

‘Deși numeroasele atrocități ale regimului sunt bine documentate, credem că crematoriul este o tentativă de a ascunde amploarea crimelor în masă comise la Sednaya’, a adăugat diplomatul american, precizând că SUA vor prezenta dovezile comunității internaționale.

Aceste acuzații survin la câteva zile după vizita la Washington a ministrul rus de externe Seghei Lavrov, a cărui țară susține regimul Assad.

Într-un raport din luna februarie, organizația Amnesty International a acuzat regimul sirian că, între 2011 și 2015, a spânzurat în medie între 20 și 50 de prizonieri săptămânal în închisoarea militară Sednaya, în total fiind executate între 5.000 și 13.000 de persoane în cadrul acestei ‘politici de exterminare’.

În același briefing de presă, Jones a mai declarat că SUA au ‘motive să fie sceptice’ față de acordul privind crearea de ‘zone de dezescaladare’, mediat de Rusia și Turcia la negocierile de încetare a focului purtate săptămâna trecută în capitala kazahă Astana.

‘În lumina eșecurilor precedentelor acorduri de încetare a focului, avem motive să fim sceptici. Regimul (Assad) trebuie să înceteze toate atacurile asupra civililor și a forțelor opoziției. Iar Rusia trebuie să poarte responsabilitatea de a asigura conformarea regimului’, a subliniat oficialul american. (AGERPRES)

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.