vineri, mai 3, 2024

Turcia: Liderul grupului social-democrat din Parlamentul European a vizitat doi profesorii aflați în greva foamei

Liderul grupului social-democrat din Parlamentul European a vizitat vineri, la Ankara, o profesoară universitară și un învățător pentru clasele primare aflați în greva foamei de mai mult de două luni, pentru a protesta împotriva demiterii lor de către guvernul Turciei, informează AFP.

„Turcia merită o democrație deplină , iar eu sunt aici pentru a împărți lupta lor”, a declarat italianul Gianni Pittella în fața celor circa două sute de persoane strânse în jurul greviștilor, în centrul Ankarei. „Vom lupta pentru Turcia”, a spus el.

greva de foame (3)

Această întrevedere este ultima etapă a unei vizite întreprinse de europarlamentar în capitala turcă, unde a avut întrevederi cu diferiți reprezentanți ai opoziției, precum și cu jurnaliști și avocați, îndemnând autoritățile turce să ridice starea de urgență în vigoare după puciul eșuat din 15 iulie și să elibereze toate persoanele arestate în acest cadru.

Nuriye Gulmen, profesoară universitară, și Semih Ozakca, fost învățător de clasele primare, au fost victime ale epurărilor ample ce au urmat loviturii de stat eșuate.

Ei au intrat în greva foamei în urmă cu 65 de zile, după mai mult de 100 de zile în care au manifestat zilnic pentru a-și recâștiga locul de muncă.

greva de foame (2)

Dincolo de presupuși puciști, numeroase personalități ce apără cauza kurdă și de stânga au fost vizate de aceste epurări. Autoritățile turce afirmă că aceste măsuri de excepție sunt necesare pentru a curăța instituțiile de elemente ostile.

Vineri dimineața, forțele de ordine au dispersat o reuniune organizată de susținătorii celor doi profesori aflați în greva foamei. Patru persoane au fost reținute. Însă la începutul după-amiezii, mulțumea s-a adunat din nou, scandând „presiunile nu ne vor descuraja!”.

Patru deputați din cadrul principalului partid de opoziție din Turcia (CHP, social-democrat) s-au aflat săptămâna aceasta timp de 24 de ore în greva foamei, pentru a-și manifesta solidaritatea.

Alimentându-se de 65 de zile doar cu apă cu sare sau îndulcită, Nuriye Gulmen a slăbit deja opt kilograme, iar Semih Ozakca — 17. Ambii sunt foarte slăbiți, iar sănătatea lor îi îngrijorează pe cei apropiați.

În imagini video postate pe rețelele sociale, cei doi îndeamnă la o grevă a foamei generală, sâmbătă, în susținerea tuturor celor care au fost destituiți după lovitura de stat eșuată.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.