sâmbătă, aprilie 27, 2024

Polițiștii de frontieră români din Marea Egee au salvat 38 de persoane aflate într-o ambarcațiune supraîncărcată

Un număr de 38 de persoane, dintre care 17 copii, aflate într-o ambarcațiune care risca să se scufunde, au fost salvate de către polițiștii de frontieră români de pe nava maritimă MAI 1102 a Gărzii de Coastă, pe timpul patrulării în apele Mării Egee.

Polițiștii de frontieră se aflau în misiune FRONTEX în cadrul Operațiunii Maritime Comune „EPN Poseidon Sea”, a informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Astfel, pe 25 aprilie, la ora 02.00, echipajul navei MAI 1102 a observat, cu ajutorul aparaturii de la bordul navei, o ambarcațiune gonflabilă de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta dinspre Turcia către apele teritoriale ale Greciei, a precizat sursa citată.

„Imediat, polițiștii de frontieră de pe nava Poliției de Frontieră Române au acționat, respectând procedurile legale internaționale specifice în aceste cazuri, pentru salvarea persoanelor din ambarcațiune, care se aflau în pericol de scufundare în Marea Egee. După evaluarea situației la fața locului și având în vedere supraaglomerarea ambarcațiunii și riscul de a se scufunda, polițiștii de frontieră români au început acțiunea de salvare. La bordul navei au fost transbordate 38 de persoane, 11 bărbați, 10 femei și 17 copii, care au declarat că provin din Siria, Irak și Kuweit”, a precizat IGPF.

Polițiștii de frontieră au oferit asistența necesară, iar câteva ore mai târziu, toate persoanele au fost debarcate în siguranță în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De la începutul detașării în Grecia (ianuarie 2017), polițiștii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă au salvat, individual și în cooperare cu echipajele celorlalte nave aparținând statelor membre ale U.E., detașate de Agenția Frontex în Grecia, 704 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Timp de patru luni, începând cu 1 ianuarie, nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, desfășoară, în cadrul Operațiunii Comune „EPN Poseidon Sea”, misiuni de supraveghere (patrulare, cercetare, căutare și salvare) la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în Marea Egee, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

De asemenea, în cadrul aceleiași operațiuni comune, Poliția de Frontieră a detașat în cadrul Centrului Internațional de Coordonare — I.C.C. din Atena doi ofițeri de legătură, care mențin permanent legătura între nava maritimă detașată de P.F.R. pe teritoriul Greciei și Centrul Operațional de Coordonare al I.G.P.F, precum și între nava maritimă și reprezentanții Sectorului Operațiuni Maritime din cadrul Agenției FRONTEX.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.