După ce a concediat peste 4000 de funcționari din justiție, armată și învățământ, autoritățile de la Ankara au decis să interzică emisiunile de televiziune în care tinerii se cunosc şi ajung să fie împreună, pe motiv că nu respectă tradiţiile turce şi dăunează instituţiei familiei.
Tot sâmbătă autorităţile turce au restricţionat şi accesul la enciclopedia online Wikipedia. Partidul aflat la putere în Turcia este acuzat frecvent că duce ţara în direcţia unui islam conservator. Drumul Turciei spre democrație s-a oprit, cel puțin așa pare la prima vedere.
Președintele Recep Erdogan a obținut puteri foarte mari, în urma unui referendum organizat săptămâna trecută. Acum are autoritatea să numească în mod direct miniștri, judecători, șefi ai serviciilor secrete, birocrați cu rang înalt și lista poate continua. Mai are de asemenea capacitatea de a emite legi prin decret.
Recep Tayyip Erdogan a reuşit deja în ultimii ani să transforme o poziţie în mare parte ceremonială într-o bază puternică de putere, lansând o campanie masivă de epurare a disidenţilor, care s-a intensificat după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie 2016. Peste 47.000 de persoane au fost arestate după puciul eşuat, iar aproape 200 de jurnalişti sunt în spatele gratiilor.
Pe 16 aprilie, populaţia turcă a fost chemată la vot într-un referendum privind extinderea prerogativelor preşedintelui ţării. Potrivit rezultatelor preliminare, 25 de milioane de cetăţeni turci (51,4 %) s-au pronunţat în favoarea sistemului prezidenţial, dar acestea sunt puternic contestate de opoziție.
Sursa: http://www.evz.ro/turcia-mai-rau-ca-romania-lui-ceausescu.html