vineri, mai 3, 2024

Europa cu ochii pe Turcia : CE atrage atenţia Turciei asupra felului în care se va comporta în viitor

Consiliul Europei atrage atenția liderilor turci asupra pașilor post-referendum.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a atras atenția liderilor turci asupra pașilor care vor fi făcuți după referendumul constituțional de duminică, încheiat cu un rezultat strâns în favoarea extinderii prerogativelor prezidențiale, transmite DPA.

„Asigurarea independenței puterii judiciare este de maximă importanță în conformitate cu principiul statului de drept consfințit în Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a subliniat Jagland într-un comunicat. Dintre cele 47 de state membre ale Consiliului, printre care se numără și Turcia, 28 fac parte și din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a emis un avertisment în care menționează victoria cu un avantaj mic a taberei „da” la referendum și face apel la autoritățile de la Ankara să țină cont de recomandările Consiliului Europei.Unul din primii pași anunțați duminică, după victorie, de președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost redeschiderea dialogului despre reintroducerea pedepsei cu moartea, abolită în Turcia în 2004 și incompatibilă cu legislația europeană.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.