joi, mai 2, 2024

Comisia Europeană cere Turciei să caute un consens național după referendum

Uniunea Europeană a cerut Turciei să caute un consens național asupra amendamentelor constituționale după rezultatul referendumului de duminică, transmit agențiile de presă internaționale.La referendumul pentru sporirea atribuțiilor președintelui, au votat „da” 51,3% din alegătorii turci, potrivit rezultatelor provizorii anunțate de Înalta Comisie Electorală de la Ankara.”

Având în vedere rezultatul strâns al referendumului și implicațiile profunde ale amendamentelor constituționale, facem apel la autoritățile turce să caute cel mai larg consens național posibil în implementarea acestora”, arată un comunicat comun semnat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și de comisarul european pentru extinderea UE, Johannes Hahn.”Amendamentele constituționale și în special aplicarea lor concretă vor fi evaluate în lumina obligațiilor Turciei în calitate de candidat la Uniunea Europeană și de membru al Consiliului Europei”, adaugă documentul.”Încurajăm Turcia să țină cont de preocupările și recomandările Consiliului Europei, inclusiv în privința stării de urgență”, mai scriu înalții oficiali europeni.Comunicatul precizează că UE așteaptă evaluarea observatorilor internaționali cu privire la neregulile menționate de opoziția turcă în desfășurarea referendumului.

AFP reamintește că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a folosit relațiile cu Uniunea Europeană ca subiect de campanie înaintea referendumului, acuzând Bruxellesul de lipsa progreselor în negocierile de aderare a Turciei și folosind termenul de „naziști” pentru oficialii germani și olandezi care au interzis mitingurile electorale ale comunităților turce din țările lor.

Reuters subliniază că Turcia este membră a NATO și este importantă pentru UE și pentru că a primit milioane de refugiați în urma conflictului din Siria.

Duminică, odată cu anunțul victoriei la referendum, Erdogan a declarat că va discuta cu guvernul și cu naționaliștii din opoziție reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, printr-un nou plebiscit. Un eventual „da” în acest caz ar face imposibilă aderarea țării la Uniunea Europeană.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.