duminică, mai 19, 2024

Indignare a Turciei după o manifestație la Berna împotriva lui Erdogan; însărcinatul cu afaceri elvețian, convocat

Turcia a protestat cu putere sâmbătă pe lângă autoritățile elvețiene pe subiectul unei manifestații pro-kurde la Berna în timpul căreia un banner chemând la „uciderea lui Erdogan” ar fi fost desfășurat, potrivit autorităților de la Ankara, citate de AFP.

Șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu, l-a sunat pe omologul său elvețian, Didier Burkhalter, pentru a-i transmite „reacția Turciei față de acest incident infam”, a anunțat ministerul turc al afacerilor externe, într-un comunicat.

În plus, însărcinatul cu afaceri elvețian la Ankara a fost convocat de autoritățile turce care au „protestat față de autorizația acordată acestei manifestații” și au cerut „deschiderea imediată a unei proceduri judiciare”, a adăugat ministerul.

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă, în capitala Elveției, împotriva președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la chemarea unor asociații kurde și partide politice elvețiene, a transmis agenția de presă ATS.

Potrivit Ankarei și imaginilor difuzate de televiziuni turce, un banner arătându-l pe Erdogan cu un pistol la tâmplă, cu textul „Kill Erdogan” („Ucideți-l pe Erdogan”), a fost prezentat în cursul acestei manifestații.

„Au luat poza mea și, către capul meu, e un pistol. Este de conceput un asemenea lucru? Vorbim de Elveția”, s-a indignat Erdogan, în cadrul unui discurs ținut sâmbătă seara în Antalya (sudul Turciei).

Potrivit EFE, autoritățile elvețiene au precizat pentru ATS că vor cerceta dacă organizatorii manifestației au respectat condițiile autorizației primite pentru adunarea de la Berna și dacă s-au produs alte acte „inacceptabile”.

Manifestația, convocată în principal de asociații kurde, Partidul Socialist și Verzii, și sprijinită de circa treizeci de sindicate, protesta pașnic față de „represiunea” Ankarei contra oricui gândește diferit, a spus socialistul Paul Rechsteiner.

AFP menționează că incidentul de sâmbătă are loc pe fondul tensionării puternice, în ultimele săptămâni, a relațiilor dintre Turcia și mai multe țări europene, după interzicerea unor mitinguri în respectivele state înaintea referendumului din 16 aprilie din Turcia asupra întăririi puterilor prezidențiale.

În Elveția, o adunare de acest tip, preconizată la Zurich (nord), la care ar fi urmat să participe Cavusoglu, a fost anulată la începutul lui martie ca urmare a refuzului hotelului unde trebuia să aibă loc.

Poliția elvețiană a interzis totodată, pe 10 martie, un alt miting electoral prezidat de un responsabil al partidului AKP, la putere în Turcia, invocând un risc de tulburare a ordinii publice. (AGERPRES)

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.