duminică, aprilie 28, 2024

Raportor al APCE pe tema promovării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale

Senatorul Viorel Badea, ales raportor al APCE pe tema promovării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Senatorul Viorel Badea a fost ales luni raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe tema promovării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în cadrul reuniunii Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a APCE ale cărei lucrări se desfășoară în aceste zile la Paris.

Conform unui comunicat al Senatului, remis marți AGERPRES, în contextul alegerii sale, senatorul Badea a evidențiat importanța temei acestui raport „care necesită o abordare responsabilă și obiectivă a realităților europene în materie de promovare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în condițiile unui mediu internațional din ce în ce mai complex și impredictibil”.

„Potrivit moțiunii pentru rezoluție, protecția minorităților naționale este crucială pentru garantarea egalității între cetățeni, prezervarea stabilității sociale și politice și a securității democratice, cât și din perspectiva promovării diversității culturale în Europa. Recunoașterea drepturilor minorităților ca parte integrantă a drepturilor omului a reprezentat o etapă decisivă în asigurarea deplinei participări a persoanelor aparținând minorităților naționale în cadrul societăților în care conviețuiesc”, se precizează în comunicatul citat.

Sursa menționată mai arată că inițiativa elaborării acestui raport are loc la zece ani de la adoptarea Recomandării 1766 a APCE privind ratificarea Convenției-cadru privind protecția minorităților naționale de către statele membre ale Consiliului Europei.

„Acest raport va permite APCE să examineze implementarea Convenției-cadru și să inițieze un dialog cu acele state membre care încă au dificultăți în a ratifica acest tratat al Consiliului Europei. Raportul va analiza totodată diverse modalități de garantare a aplicării în Europa a principiilor și standardelor esențiale care izvorăsc din Convenția-cadru”, se mai susține în comunicat.

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org