miercuri, mai 8, 2024

Reforma ghiozdanelor prea grele

Începe şi reforma ghiozdanelor odată cu schimbarea programei şcolare! Elevii şi părinţii tot aşteaptă să fie îndeplinită această promisiune. Sub greutatea ghiozdanelor, elevii ajung să aibă din copilărie afecţiuni grave. Mai puţine cărţi şi caiete ar însemna, susţin medicii, şi mai puţine cazuri de dureri lombare şi deformări ale coloanei vertebrale.

Fiecare şcolar duce în spate zilnic un ghiozdan tot mai greu. Efectele apar chiar în anii de şcoală. Şi în alte ţări din Uniunea Europeană sunt probleme similare.

În Spania nu există reglementări privind greutatea ghiozdanelor, dar jumătate dintre elevi suferă de dureri de spate până la vârsta de 15 ani. De aceea specialiştii recomandă folosirea ghiozdanelor pe roţi, mai ales în clasele primare.

Ideal ar fi ca ghiozdanul să cântărească până în 10% din greutatea copilului. În cazul unui elev de 25 de kilograme, rucsacul nu ar trebui să depăşească 2,5 kilograme.

Acum media ghiozdanelor este de 7 kilograme. Părinţii sunt şi ei îngrijoraţi de situaţia care pare fără rezolvare. O reformă este promisă şi de actualul guvern.

Ministerul Educaţiei analizează posibilitatea înlocuirii manualelor cu un pachet educaţional care să cuprindă un manual cadru, un ghid pentru profesor şi un caiet auxiliar. Astfel, volumul rechizitelor s-ar putea înjumătăţi


Sursa: https://mamaplus.md/posts/12869/.http://stiri.tvr.ro/reforma-ghiozdanelor-prea-grele_815568.html

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.