sâmbătă, septembrie 21, 2024

Putin ordonă armatei ruse să integreze forțele Osetiei de Sud

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat marți armatei să încheie o înțelegere în vederea subordonării forțelor armate ale regiunii separatiste Osetia de Sud din Georgia, informează Reuters.

Ordinul prezidențial precizează că acordul militar trebuie să prevadă adoptarea de către separatiști a unor noi proceduri operative pentru forțele lor armate. Procedurile ar urma să fie aprobate de Moscova, iar structura și obiectivele trupelor osetine să fie determinate împreună cu Rusia. Militarii din Osetia se pot transfera în armata rusă, în număr limitat de efectivul necesar pentru baza militară a Rusiei din Osetia de Sud. Efectivele osetine se vor reduce corespunzător.

În practică, Moscova controlează de câțiva ani regiunea muntoasă din nord-vestul Georgiei, dar cel puțin formal tratează Osetia de Sud ca pe un stat separat, nu ca pe o parte a Rusiei.

 

Includerea forțelor osetine în structura de comandă a armatei ruse va declanșa, probabil, acuzații din partea Georgiei și a aliaților săi occidentali, anticipează Reuters. Manevra ar putea fi interpretată ca o modalitate de anexare mascată a Osetiei de Sud de către Rusia, deși teritoriul aparține Georgiei, potrivit legislației internaționale.

Osetia de Sud a declanșat un război de secesiune împotriva Georgiei după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991. În 2008, Rusia a trimis trupe în regiunea separatistă, afirmând că urmărește protejarea civililor de atacurile armatei georgiene și, după un scurt conflict, a recunoscut Osetia de Sud ca stat independent. Acesta nu beneficiază însă de recunoașterea marii majorități a comunității internaționale.

9 decese și 2.750 răniți în Liban, după ce pagerele Hezbollah au explodat simultan

Cel puțin nouă persoane au fost ucise și aproximativ 2.750 au fost rănite din cauza exploziei pagerelor portabile în Liban, conform presei internaționale.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.

Criza economică din Turcia. Ministrul Finanțelor: „Avem nevoie de răbdare și timp.”

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Șimşek, a recunoscut frustrarea tot mai mare a publicului față de creșterea prețurilor în timpul unui interviu televizat la CNN Türk.

Tensiuni între Turcia și Germania din cauza reglementărilor privind Döner Kebab

Conform propunerii Turciei, carnea de vită ar trebui să provină de la bovine care au cel puțin 16 luni și să conțină cu cantități specifice de grăsime animală, iaurt sau lapte, ceapă, sare și cimbru, precum și ardei negru, roșu și alb. Bucățile de carne ar trebuie să aibă o grosime de 3 până la 5 milimetri.

Miss Turcia 2024 a stârnit dezbateri aprinse: „Este un concurs de frumusețe, nu un concurs de favoritism”

În timp ce concursurile de frumusețe nu sunt străine de controverse, criticile îndreptate asupra apariției lui Idil Bilgen, o tânără de 24 de ani, absolventă a Universității Koç, din Turcia, au aprins discuții despre standardele societății de frumusețe, sexism și adevărata esență a frumuseții.