vineri, mai 10, 2024

Bulgaria şi-a chemat, pentru consultări, ambasadorul din Turcia

Bulgaria a chemat-o pentru consultări pe ambasadoarea sa în Turcia, Nadejda Neinski, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe bulgar, în condiţiile în care Sofia îi reproşează Ankarei că susţine un partid bulgar pro-turc în campania electorală, informează AFP.

În data de 7 martie, Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia l-a convocat pe ambasadorul Turciei, Suleyman Gokce, pentru a protesta împotriva ‘unui amestec în problemele interne bulgare’ în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 26 martie.bulgaristan türkiye büyükelçi ile ilgili görsel sonucu

Partea bulgară a evocat în mod concret afirmaţiile ministrului pentru probleme sociale turc, Mehmet Muezzinoglu, care i-a îndemnat pe cetăţenii bulgari de origine turcă ce locuiesc în Turcia să voteze pentru DOST, o nouă formaţiune pro-turcă din Bulgaria. Vicepremierul bulgar pentru securitate, Stefan Ianev, a evocat ‘posibilitatea activării fluxului de migranţi’ în jurul datei alegerilor. El a dat asigurări că executivul de la Sofia va încerca să evite o posibilă învălmăşeală la frontiera bulgaro-turcă de autocare care să transporte bulgari de origine turcă ce locuiesc în Turcia şi care ar dori să voteze în ţara lor de origine, conform Agerpres.

Cei circa 60.000 de etnici turci care îşi păstrează cetăţenia bulgară votează de obicei în Turcia. Şeful diplomaţiei bulgare, Radi Naidenov, a încercat să aplaneze luni tensiunile, subliniind că Bulgaria ar dori să menţine calitatea ‘parteneriatului’ său cu vecinul turc. Minorităţile musulmane din Bulgaria, constituite în special din turci, reprezintă circa 13% din cei de 7,4 milioane de locuitori ai acestei ţări.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.